Belföld

Koronavírus: 267 halott, Orbán szerint nem lesz kötelező oltás

olvasási idő:1 perc, 50 másodperc

De az oltottak egy ideig előnyt élvezhetnek…

Orbán Viktor óvatosságra intett Húsvét idejére péntek reggeli szokásos rádióinterjújában a Kossuth Rádióban. Elmondta a napi adatokat is, eszerint:

Elhunyt 267 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 262 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 413 370 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 236 144 főre emelkedett.

11 747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 156 680 fő, közülük 863 195 fő már a második oltását is megkapta.

Az operatív törzs előrejelzése szerint az április 4-ére végződő héten 2,356 milliónál lesz a beoltottak száma, míg egy héttel később, április 13-a környékén meghaladhatják majd a 3 milliót, illetve egy héttel később a 3,5 millió főt. Húsvét után pár nappal, amikor elérjük majd a 2,5 millió oltást, akkor megkezdődik a fokozatos nyitás: óvatosan, biztonsági szabályok mellett, de újra kinyithatnak az üzletek, 10 négyzetméteren egy személy tartózkodhat majd.

Április 19-én pedig kinyitják az óvodákat és az iskolákat is, és 3-3,5 millió beoltottnál jön majd a nyitás következő szakasza, de erről csak jövő pénteken közöl majd részleteket. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az első és talán a második hullámot meg lehetett állítani korlátozásokkal, de a harmadikat nem lehet, maximum lassítani. Itt csak a vakcina segít.

Orbán szerint is elképzelhető olyan pont, hogy több oltás lesz itthon, mint ahány oltandó ember. Emiatt az operatív törzs egy hetet kapott, hogy megnézzék, be lehet-e oltani a 16 és 18 év közötti fiatalokat. Egyes nyugati országokban ezt már elkezdték a Pfizer vakcinával.

Emellett felmerült, hogy ha meglesz a 3-3,3 millió beoltott, akkor átbillen majd a járvány, csökkenhet a fertőzések és a halálok száma, és elképzelhető, hogy akinek lesz védettségi igazolása, az kaphat könnyítéseket: újranyithatnak a szállodák, a kulturális élet. És ha az emberek látják majd, hogy szolgáltatások csak a védettség révén elérhetőek, akkor Orbán szerint fellendülhet majd a regisztráltak száma.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy kötelezővé kéne tenni az oltást, a miniszterelnök elmondta, hogy nem diktatúrában élünk, hanem szabad országban, és a magyarok eleve nagyon kényesek az ilyesmire, ezért a kötelező oltás a felnőttek esetében nem járható út.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább