Kiemelt Külföld

Köln: egy 15 és egy 16 éves fiú terrortámadást tervezett a karácsonyi vásárban

Két fiatal feltehetően terrortámadást akart végrehajtani Kölnben jövő pénteken.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatalhoz egy feltételezett Telegram-felhasználóról érkezett információ, aki az Iszlám Állam terrorcsoport tagja, és egy videót is közzétett ott.

A videóban ez a Telegram-felhasználó szent háborúra szólított fel a Nyugat ellen, és támadást jelentett be – írja a Bild.

A fenyegetés után azonnal riasztották az összes biztonsági hatóságot Németország-szerte.

A fiatal német–afgán állampolgárságú fiatalemberről korábban sem a rendőrség, sem a belföldi hírszerzés nem tudott, és nem állt rendelkezésére állambiztonsági szempontból releváns információ.

A férfi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsaként ismert, és a rendőrség szerint terrorista propagandát terjesztett, ezért Brandenburgban is a terrorizmussal gyanúsított személyek kategóriájába tartozik. A célpont egy karácsonyi vásár vagy egy kölni zsinagóga lett volna.

A nyomozó hatóságok Észak-Rajna-Vesztfáliában és Brandenburgban átkutatták a terrorgyanús személyek gyerekszobáit, és őrizetbe vették a két iszlamista fiatalt.

A düsseldorfi ügyészség és a neuruppini ügyészség terrorcselekmény elkövetésének kitervelése gyanúja miatt nyomoz. A gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább