Külföld

Kivégeztek két férfit Iránban, mert melegek

Az Iráni Iszlám Köztársaságban vasárnap két meleg férfit is kivégeztek a saría vallási törvényre hivatkozva – számol be a The Jerusalem Post.

A két iráni férfit, Mehrdad Karimpout és Farid Mohammadit az északnyugat-iráni Maragheh börtönében ölték meg – közölte a Human Rights Network in Iran nevű szervezet. A férfiakat hat évvel ezelőtt tartóztatták le.

Az iráni hatalom gyakran használja a szodómia vádját, hogy halálbüntetést szabjon ki melegekre és leszbikusokra. Egy 2008-as brit Wikipedia-kiadvány szerint az iráni teokratikus állam az ország 1979-es iszlám forradalma óta 4000-6000 meleg és leszbikus személyt végzett ki.

Az iráni Human Rights Network szerint az iráni rezsim által ellenőrzött média nem számolt be a két férfi kivégzéséről.

“A két iráni férfit ma kivégezték, miután homoszexualitással kapcsolatos vádak alapján bűnösnek találták őket” – tweetelte az Iran Human Rights Monitor. “Az emberi jogi honlapok a 32 éves Mehrdad Karimpour és Farid Mohammadi néven azonosították a férfiakat. Őket 6 évvel ezelőtt tartóztatták le kivégzésükig a Maragheh börtönben voltak“.

“Az iráni rezsim most végzett ki két meleg férfit szodómia bűntette miatt Iránban” – tweetelte Karmel Melamed iráni-amerikai újságíró. A képeiket is csatolva felvetette: “Hol van az amerikai külügyminiszter, Antony Bliken, a GLAAD [egy LMBTQ elfogadást támogató civil szervezet] és más amerikai LMBT csoportok felháborodása a szörnyű bűncselekmény miatt?!”

Sheina Vojoudi, egy iráni disszidens, aki Németországba menekült az üldöztetés elől, a Jerusalem Postnak a következőket nyilatkozta: “Az Iszlám Köztársaság börtönei tele vannak olyan emberekkel, akik nem követtek el bűncselekményt. (…) Miért van az, hogy valaki, aki gyerekeket erőszakol meg, szabadon folytathatja karrierjét, de a transzneműeket és a homoszexuálisokat le kell tartóztatni vagy ki kell végezni? Az Iszlám Köztársaságban nincs igazság és emberség. A demokratikus országoknak és a szabad világnak talán el kellene kezdeniük gondolkodni az Iszlám Köztársasággal való kapcsolatukon.”

Az Iráni Iszlám Köztársaság új elnöke, Ebrahim Raisi 2014-ben egy homofób kirohanásban kijelentette, hogy az azonos neműek kapcsolata “nem más, mint barbárság”.

Decemberben a 6G iráni leszbikus és transznemű hálózat a honlapján arról számolt be, hogy egy Sareh nevű iráni leszbikus nőt letartóztattak Nyugat-Azerbajdzsán tartományban, miközben át akart lépni a törökországi határon.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább