Kiemelt Külföld

Kitiltja az LMBTQ csoportokat az iskolákból a boszniai szerb miniszterelnök

Az Orbán Viktorral is barátságot ápoló boszniai szerb miniszterelnök, Milorad Dodik bejelentette, hogy ki fogják tiltani az LMBTQ csoportokat az iskolákból – az egyetemeket is beleértve. Az AFP hírügynökség a politikus egy helyi televíziónak adott interjújára hivatkozva azt írja, hónapokon belül elfogadják majd a törvényt, amely ezt lehetővé teszi.

A törvény “megtiltja majd az LMBTQ szervezeteknek, hogy oktatási intézményeket keressenek fel”, mondta a miniszterelnök, “tehát óvodákat, iskolákat, egyetemeket. Vagyis nem dolgozhatnak velük, kerülhetnek a közelükbe vagy terjeszthetnek propagandát”.

A boszniai szerb kormány által tervezett törvény kísértetiesen hasonlíthat majd az unió által támadott és bíróságra vitt magyar törvényre.

Alig néhány napja tiltott be a helyi rendőrség Banja Lukában (a de facto fővárosban) egy LMBTQ filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést, amit követően ismeretlen tettesek LMBTQ aktivistákat vertek meg.

A miniszterelnök a tervezett esemény előtt kijelentette, hogy nemcsak a közterületen, de a zárt térben tartott események is „sokakat zavarnak”, és ő különben is ellenzi az ilyesmit. Rajta kívül több jobboldali szervezet is követelte az esemény betiltását, majd a város főterén a rendezvény elleni hatalmas molinók jelentek meg.

Dodik kormánya a brit és az amerikai nagykövetséggel is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, azzal az indokkal, hogy azok beleszóltak az ország belügyeibe.

444.hu , index , telex , telex.hu , 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább