Kiemelt Sport

Kirúgta a Hertha Petry Zsoltot a migrációellenes véleménye miatt

Nem elég sokszínű és toleráns…

A német élvonalbeli Hertha BSC kedd délután a hivatalos oldalán jelentette be, hogy menesztette Petry Zsolt kapusedzőt. A berliniek a közleményükben kitérnek arra, hogy nem sportszakmai okok miatt döntöttek így.

Az elmúlt napokban ugyanis a magyar kapusedző a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy Gulácsi Péter nyilvános szerepvállalása a Család az család kampányban nagy port kavart. Ezzel kapcsolatban Petry azt mondta, hogy ugyan sokan elkezdték kritizálni az RB Leipzig kapusát, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható, a válogatott hálóőr ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett, elvi alapon pedig nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét.

Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében – jegyezte meg az ominózus nyilatkozatában Petry.

Majd konzervatívként elmondta a véleményént a migrációról is:  Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.

Erre a Hertha kirúgta, a klub közleményében megjegyzi, hogy a klub elkötelezett az olyan értékek mellett, mint például a sokszínűség és a tolerancia, ezek pedig nem voltak jelen a magyar kapusedző nyilatkozatában, amit a Hertha alkalmazottjaként tett.

A Hertha BSC közleményében Petry Zsolt is megszólalt.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem homofób, sem idegengyűlölő. Nagyon sajnálom a bevándorlási politikával kapcsolatos nyilatkozatomat, és elnézést szeretnék kérni mindazoktól az emberektől, akik nálunk keresnek menedéket, és akiket ezzel megsértettem. Nagyon szerettem dolgozni a Hertha BSC-nél, és tisztelem ezt a döntést. Kívánok mindenkinek sikereket a jövőben a Hertha BSC-nél – nyilatkozta Petry.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább