Külföld

Kirúghatják Izraelt az Eurovízióról

Az idén a svédországi Malmöben megrendezett Eurovizión nem biztos, hogy találkozhatnak a nézők izraeli zenésszel, miután az ország részvétele ellen közel ezer zenész tiltakozik – írja a Politico.

A májusban esedékes Svédországi eseményt az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) szervezi, amelyhez most tiltakozó nyílt levelet juttatott el közel ezer zenész, amelyben Izrael bojkottjára szólítottak fel a gázai események fényében.

Az Eurovizió eddig sem volt mentes a politikától, hiszen 2022-ben Oroszországot kizárták, cserébe viszont Ukrajna nyerte meg a versenyt.

Az indulatok egyébként nem csak Svédországban szabadultak el, a hírek szerint Finnországban is akcióba lendült a zenészek egy csoportja akik a állami szolgáltatóra való nyomásgyakorlással szeretnék elérni Izrael kizárását.

Az EBU az indulatok ellenére jelezte, a 2024-es résztvevőlistát átnézték és az Izrael szolgáltató továbbra is megfelel a verseny kitételeinek.

Az írországi szolgáltató, az RTÉ közel 500 levelet kapott, amelyben többen is azt követelték, hogy Írország lépjen vissza versenytől, amennyiben Izrael szerepelhet. Az izlandi fél pedig jelezte, még nem született döntés, hogy részt vesznek-e idén a versenyen.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább