Külföld

Kínai vadászgépek „kísértek” egy amerikai járőrrepülőgépet a Tajvani-szorosnál

Amerikai járőrrepülőgépet kísértek kínai vadászrepülők a Tajvani-szoros légterében – számolt be a kínai hadsereg pénteki közleményében.

A P-8A Poseidon tengeralattjáró-elhárító járőrrepülőgép hajófelderítésre, illetve azonosításra alkalmas amerikai járőr repülőgépet a Tajvani-szoros felett „mindvégig a Kínai Népi Felszabadító hadsereg vadászgépei kísérték és tartották megfigyelés alatt, és határozott védelmet biztosított ellenük” – fogalmazott Si Ji ezredes, szóvivő.

Hozzátette, a területileg illetékes Keleti Hadszíntér Parancsnokság továbbra is magas készültségben van, a nemzeti szuverenitást, a regionális békét és biztonságot védelmezve. Az amerikai hadihajók és repülőgépek „gyakran hajtanak végre provokatív cselekményeket, ezzel „teljes mértékben igazolva, hogy az Egyesült Államok a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megzavarója, és a biztonsági kockázat előidézője”.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni 7. flottája közleményében arról tájékoztatott, hogy repülőgépük a nemzetközi joggal összhangban, nemzetközi légtérben haladt át a Tajvani-szorosban. Megerősítették, az Egyesült Államok a jövőben is folytatni fogja repüléseit és hajózásait mindenütt, ahol erre a nemzetközi jog lehetőséget ad, beleértve a Tajvani-szorost is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább