Kiemelt Külföld

Kínai kémléggömbök jelentek meg Amerika felett

Egy volt amerikai pilóta nyilatkozott arról, hogy miért nem lőhették le eddig azt a kémléggömböt, amely Kanada és az Egyesült Államok felett is megjelent a minap. Időközben a Pentagon azt is közölte, hogy egy második kínai kémléggömböt is találtak magyar idő szerint ma hajnalban – ezúttal Latin-Amerika felett.

Egy magas rangú, névtelenséget kérő védelmi tisztviselő a pentagoni tudósítóknak elmondta, hogy az Egyesült Államok „nagyon biztos benne”, hogy egy kínai magas légköri légballonról van szó, és biztonsági szempontból érzékeny helyszínek felett repült át, hogy információkat gyűjtsön. A léggömböt többek között Montana államban észlelték, ahol az ország három nukleáris rakétasilójának egyike található a Malmstrom légibázison − írta meg az AP hírügynökség nyomán az Index.

Mindaddig amíg az Egyesült Államok és Kanada felett fotózó kémléggömböt figyelték, magyar idő szerint szombat hajnalban a Pentagon közölte, hogy találtak egy második képléggömböt is. A CNN szerint Patrick Ryder dandártábornok, a védelmi minisztérium szóvivője azt mondta:

„Több jelentést láttunk arról, hogy Latin-Amerika felett is van egy léggömb. Úgy véljük, hogy ez egy másik kínai kémléggömb lehet.”

Az nem derült ki, hogy pontosan Latin-Amerika mely része felett észlelték a léggömböt, azonban az egyik amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy ez az objektum egyelőre nem tart az Egyesült Államok irányába.

A Pentagon nem merte lelőni

Tannehill azt mondta: az elsődleges problémát az jelenti, hogy a léggömb lelövése halálos veszélynek tehetné ki az alatta tartózkodókat, egy elég nagy területen (egy három busznyi méretű objektumot kell elképzelni). Ezen kívül, mint a volt pilóta mondta, az is nehézséget jelent, hogy ezek a léggömbök több mint 30 kilométeres magasságban is operálhatnak, és a legtöbb amerikai légvédelmi rendszert nem arra tervezték, hogy ilyen magasságban semmisítsen meg célpontokat.

A Pentagon közlése szerint egyébként ez a léggömb egyelőre ennél alacsonyabban, körülbelül 18-19 kilométeres magasságban lebegett az Egyesült Államok felett. Ebben a magasságban elméletileg néhány légvédelmi rendszer kilőhetné, valamint az amerikai légierő F-22 Raptor vadászgépeinek is lehetne már esélye elérni, de az amerikai légierő egyelőre mégsem próbálkozott meg ezzel.

„Nagyon nehéz lenne lelőni, mert az eszközeinket nem arra tervezték, hogy ilyen léggömböket lőjenek le velük”

– mondta a volt pilóta.

Hozzátette: ha lelövik a léggömböt, akkor azzal kell számolni, hogy rengeteg törmelék hullhat a földre. Ha például egy M61-es gépágyúval venné célba egy vadászgép, akkor a 20 milliméteres lövedékek egy része később földet érne. A magasság miatt ezek aztán több kilométeres távolságban szóródhatnának szét, és akár meg is ölhetnének valakit a földön. A rakéták használata sem lenne jobb opció, mert azoknál ekkora magasságban nagy a veszély, hogy elvétik a célpontot, és valahol egész máshol csapódnak be – fejtette ki a pilóta, majd összegezte:

„ABBAN BIZTOS LEHET AZ AMERIKAI HADÜGYMINISZTÉRIUM, HOGY A LÉGGÖMB SENKIT NEM FOG MEGÖLNI – ABBAN VISZONT NEM, HOGY A LELÖVÉSE SEM JÁRNA ÁLDOZATOKKAL.”

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább