Uncategorized

Kína precíziós rakétákkal lövi Tajvan és Japán felségvizeit

Kína csütörtökön több precíziós rakétát is kilőtt egy hadgyakorlaton, amelyet a Tajvani-szorosban, a szigetországot körülzárva tart.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának házelnöke a hét elején látogatott el Tajvanra, amit Kína nem nézett jó szemmel, mivel már régóta magának követeli a szigetet. A látogatás közben jelentették be, hogy csütörtök és vasárnap között hadgyakorlatot tartanak Tajvan közelében, de ez gyakorlatilag felér egy tengeri blokáddal.

A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy hat különböző zónában gyakorlatozik a kínai haderő, amelyek ezen a térképen is láthatók:

 

Az Associated Press híradása szerint ez a hadgyakorlat most meg is kezdődött, és a kínaiak jelentették, hogy

TÖBB ALKALOMMAL IS SIKERESEN TESZTELTÉK AZ IRÁNYÍTOTT PRECÍZIÓS RAKÉTÁIKAT A TAJVANI-SZOROSBAN. 

A rakéták kilövéséről a kínai állami média, valamint az AFP hírügynökség is közölt egy-egy videót:

A japánoknál is landoltak kínai rakéták

Mindez pedig nem csak a tajvaniakat aggasztja, ugyanis a rakéták közül öt darab a Japánhoz tartozó felségvizeken csapódott be. Kisi Nobuo japán védelmi miniszter közölte: Japán tiltakozik a történtek miatt, mert mindez „súlyos fenyegetést jelent a Japán nemzet biztonságára és a japán emberek személyes biztonságára” nézve is.

A csütörtöki gyakorlattal kapcsolatban a kínai hadsereg keleti hadseregcsoportja közölte, hogy

Minden rakéta pontosan a célpontját találta el.

A tajvaniak aktiválták a védelmi rendszerek

A tajvani védelmi minisztérium jelezte, hogy nyomon követték a kínai rakéták útját. Ők összesen 11 olyan lövedékről tudnak, amely elhaladt Tajvan közelében.

A minisztérium Twitter-oldalán egy képes posztot is közzétettek arról, hogy aktiváltak a védelmi rendszereiket.

 

Az Associated Press szerint a minisztérium a „védelmi rendszerek” kifejezés alatt elsősorban a rakétákat nyomon kövését szolgáló felderítőeszközöket értette.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább