Külföld

Kína elleni szankciókról döntött az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy vízumkorlátozásokat vezet be egyes kínai tisztviselőkkel szemben, mivel azok részt vesznek a tibeti gyermekek erőszakos átnevelésében, kínaizációjában.

Antony Blinken külügyminiszter bejelentette, hogy a Kínai Népköztársaságnak fel kell hagynia azzal a gyakorlatával, hogy a tibeti gyermekeket állami bentlakásos iskolákba kényszeríti, és be kell fejeznie az elnyomó asszimilációs politikát nemcsak Tibeten belül, de az egész országban – írja a Bloomberg.

Ezek a kényszerítő intézkedések Tibet sajátos nyelvi, kulturális és vallási hagyományainak felszámolására irányulnak, különösen a fiatalabb generációt kényszerítve az átnevelő intézményekbe. Blinken azelőtt tette a bejelentését, hogy Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter munkalátogatásra érkezett Kínába.

A kínai külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben, és sajtóközleményükben tartózkodtak attól, hogy megnevezzék a vízumkorlátozások által érintett tisztviselőket. Érdekes módon az Egyesült Államok nemrégiben 27 kínai vállalat és szervezet esetében megszüntette a korlátozásokat, ami úgy tűnt, hogy Raimondo kínai látogatását megelőzően egy engesztelő gesztus lehetett, azonban a mostani lépés jelzi, hogy Washington továbbra sem békülne minden áron.

Az ENSZ szakértői csoportja korábban, februárban kiemelte, hogy a kínai kormány politikája mintegy egymillió tibeti gyermeket érint, és célja a helyi kisebbség kulturális, vallási és nyelvi asszimilációja a bentlakásos iskolák rendszerén keresztül. Kína hevesen tagadta ezeket a kijelentéseket.

Blinken bejelentését üdvözölték a Tibettel foglalkozó érdekvédő és aktivistacsoportok. Tencho Gyatso, a washingtoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért szervezet elnöke elismerően nyilatkozott a döntésről, és úgy vélte, hogy az világos üzenet Pekingnek is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább