Kiemelt Külföld

Kína drónokat szállíthat Oroszországnak – az USA aggódik

Az Unian ukrán hírügynökség arról írt, hogy Kína titokban szállít drónokat Oroszországnak, ehhez pedig közvetítő cégeket vesz igénybe.

A portál cikke szerint DJI UAV-k átadásáról van szó, amiket az ukránok is használnak. A Wall Street Journal újságírói azt írják az esettel kapcsolatban, hogy az oroszok saját forgalmazóktól kapják a drónokat, illetve az UAV drónok egy részét az Egyesült Arab Emírségeken keresztül szállítják az orosz hadsereg számára.

A lap hangsúlyozza, hogy egy ilyen rendszer sikere az Orosz Föderáció elleni nyugati szankciók gyengeségét jelzi, mert Moszkva állami tulajdonú, szankciók alatt álló bankján, a Sberbankon keresztül fizetett az Egyesült Arab Emírségekből származó szállításokért.

Az Egyesült Államok aggódik

Wall Street Journal szerint Oroszország és Kína közötti ilyen jellegű együttműködés aggodalomra ad okot az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma számára. A Pentagon úgy véli, hogy a kínai drónok bevetése nem csak az orosz harci erőket erősítik, hanem lehetővé teszi Peking számára, hogy hírszerzési adatokhoz jusson.

A portál szerint a Pentagon erről nyíltan kimondta félelmét: Ezzel összefüggésben a Pentagon attól tart, hogy a drónok harctéri információi növelhetik Peking felkészültségét egy Egyesült Államok elleni háborúra.

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább