Sport

Kijutott az olimpiára a női és a férfi 4×100-as gyorsváltó

A férfi és a női 4×100 méteres gyorsváltó is kijutott a párizsi olimpiára – derült ki a a Dohában zajló vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek nyitónapján.

A vasárnapi előfutamok során a magyarok közül elsőként Sebestyén Dalma ugrott medencébe 200 méter vegyesen, a 27 esztendős versenyzőnek nem kellett izgulnia, hogy bekerül-e a legjobb 16 közé, végül 2:14.27 perces idővel a 14. helyen jutott az elődöntőbe.

„Tudtam, hogy nem kell teljes erőből nyomnom a középdöntőhöz, és a szélső pályán úszhatok majd, kimaradva ezzel középen a »bunyóból«. Nagyon jól érzem magam, korábban nem tudtam olyan jó minőségben úszni az év ezen szakaszában, mint most. Nyilván hosszú még az év, de szerintem sikerült jó formában ide érkeznem” – nyilatkozta az MTI-nek Sebestyén.

Férfi 400 méter gyorson hat előfutamot is rendeztek, az ötödikben kapott helyet Rasovszky Kristóf, aki a vb harmadik napján, egy héttel ezelőtt az olimpiai számban, 10 kilométeren aranyérmet nyert a nyíltvízi úszó között. A veszprémiek kiválósága tavaly nyáron Fukuokában ebben a számban olimpiai kvótát érő egyéni csúccsal (3:46.56) tizedik lett, most ettől mindössze 21 századdal maradt el (3:46.77), így a 11. helyen zárt.

„Picit lassabban kezdtem az első kétszázon, mint akkor, a vége persze ugyanolyan rosszul esett. Ugyanakkor összességében februárban ez egy nagyon jó úszás, ráadásul a felkészülésben főként olyan dolgokat hagytunk benne, ami ide, a medencébe lett volna nagyon jó” – mondta az MTI-nek Rasovszky, aki megjegyezte, leginkább az 1500 méter gyorsot várja magabiztosan. „Ez a két tized nagyon jó jel, megerősít abban, hogy az ezerötszáz is menni fog.”

Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián, a szám 2021-es Európa-bajnoka állt rajtkőre. A sprintversenyben a 27 éves magyar 23.35 másodperces idővel, kilencedikként került az esti elődöntőbe.

„Jónak éreztem az úszást, ahhoz képest, hogy február van, szerintem jó a forma, hiszen normál esetben ilyenkor még javában alapozunk. Semmit nem szeretnék elkiabálni, nagyon kíváncsi vagyok magamra, de nyilván a nyár a lényeg” – mondta a győriek versenyzője.

Női 400 méter gyorson a 17 esztendős Pádár Nikolett ugrott medencébe, a fiatal magyar versenyző karrierje második legjobb eredményével, 4:09.21 perccel a kilencedik lett, azaz első számú tartalékja a finálénak, amelybe 4:08.86-tal került be a nyolcadik.

„A tizenegyedik nevezési idővel jöttem ide, kilencedik lettem, ráadásul életem második legjobb idejét úsztam. Ez februárban egyáltalán nem rossz, a kétszázra készülök, nem vagyok csalódott” – értkelte a szegedi sportoló.

A nyitónap a 4×100 méteres gyorsváltók küzdelmeivel zárult, az ötkarikás kvótákat itt a tavalyi, Fukuokában rendezett vb-n és az itt úszott idők alapján osztották el – a Japánban dobogósok részvétele már biztos volt. A nőknél nem voltak érdekeltek a magyarok, így csak az időeredményeket kellett nézni a fukuokai végeredménnyel összehasonlítva. Ezek alapján a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett által úszott 3:40.02 perces idő elégnek bizonyult az ötkarikás kvótához. A férfiaknál a Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám, Németh Nándor összetételű négyes nem tudott faragni a fukuokai időből (3:14.42), viszont 3:14.73 perccel a nyolcadik helyen bekerült az esti döntőbe, egyben olimpiai indulási jogot szerzett.

Forrás: M4Sport,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább