Uncategorized

Kijutott a párizsi olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott

A női kézilabda-válogatott kilenc góllal nyert Japán ellen a debreceni olimpiai selejtezőtorna vasárnapi zárónapján, így három győzelemmel jutott ki a tornára. 2004 után lesz ismét ott a tornán a női és a férfi kéziválogatott is.

A magyar együttes 37-28-as győzelmet aratott Japán ellen a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki játéknapján, és hibátlan teljesítménnyel zárt, így ott lesz Párizsban. A négyes másik párizsi repülőjegyét a világbajnoki negyedik helyezett svéd válogatott szerezte meg. Az ötkarikás csoportokat kedden 17.30-tól sorsolják a francia fővárosban.

Klujber hétméteresből szerzett találatával a magyar együttes szerezte meg a vezetést, majd Bíró védett nagyot. A folytatásban felváltva estek a gólok, de tízpercnyi játék után láthatóvá vált, a magyar lerohanások hatékonyabbak, mint a japán átlövések és a védekezésünk is sokkal jobb volt, így az első negyedóra végén 8-4-re vezetett Vlagyimir Golovin együttese.

Az ázsiai csapat a folytatásban sem tudott mit kezdeni a kemény és határozott magyar védekezéssel, a 20. percben 12-6-os magyar vezetés volt látható az eredményjelzőn. A hajrában sem sokat változott a kép, Bíró remekelt a kapuban, a védekezésünk kiemelkedő volt, a kapu előtt pedig magabiztosan értékesítettük a helyzeteinket, így a szünetben teljesen megérdemelten vezettek Klujberék 18-11-re.

A második játékrész elején Nagatát – talán túl szigorúan – végleg kiállították, így tovább gyengültek a japánok variációs lehetőségei. A védekezés továbbra is hatékony volt, a helyzetkihasználást sem érhette kritika, így a 40. percben már tíz góllal vezetett a magyar csapat.

Ezt az előnyét különösebb megerőltetés nélkül tudta tartani, tíz perccel a vége előtt is tízzel vezettet a magyar gárda, amelyik végül 37-28 arányban nyert és háromból három győzelemmel zárta az olimpiai selejtezőtornát, így 2021 után ismét ott lehet az ötkarikás játékokon.

A mérkőzés legjobbja és legeredményesebbje Klujber Katrin lett 11 góllal, Győri-Lukács Viktória hatszor talált be, a csapatkapitány Böde-Bíró tíz, Janurik Kinga három japán kísérlet hárításával vette ki a részét a kvótaszerzésből.

1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. Legutóbb 2004-ben, az athéni játékokon volt rá példa, akkor a hölgyek az 5., a férfiak a 4. helyet szerezték meg. Azóta a férfiak csak 2012-ben, míg a nők csak 2008-ban és 2021-ben tudtak kijutni.

Eredmény, 3. (utolsó) forduló, 1. csoport
Magyarország-Japán 37-28 (18-11)
Debrecen, Főnix Aréna, 4242 néző, v.: García, Paolantoni (argentinok)
lövések/gólok: 52/37, illetve 47/28
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/5
kiállítások: 6, illetve 2 perc
Magyarország:
Böde-Bíró – Győri-Lukács 6, Klujber 11, Vámos, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 1, Simon 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Pásztor 2, Albek 1, Janurik

A párizsi olimpia női kézilabdatornájának mezőnye:
Franciaország (rendező, világbajnok), Dánia, Koreai Köztársaság, Angola, Brazília, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Svédország, Hollandia, Spanyolország, Németország, Szlovénia

Forrás: M4Sport,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább