Belföld

Kijev a magyar 8. osztályos földrajzkönyv módosítását követeli Budapesttől

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője követelte, hogy Magyarország javítsa ki a nyolcadik osztályosoknak szánt földrajz tankönyvet.

Korábban az ukrán média arról számolt be, hogy Magyarország egy tankönyvet adott ki, amelyben a Kárpátokat “az egyetlen magas hegységként” jellemezték Ukrajnában, “amelynek lábánál történelmi magyar városok sorakoznak”.

A tankönyvben azt írják: „a népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért.”

Kijev ezt úgy tekintette, mint egy kísérletet arra, hogy “megfosszák Ukrajnát a Krími-hegység feletti szuverenitásától”. Emellett a tankönyvben van egy rajz, amelyen az ukrán zászlót egy orosz medve tépi szét, valamint amerikai és uniós szimbólumokat viselő férfiak láthatóak.

Alatta a felirat: “Kinek a tulajdona legyen Ukrajna?

“Tegnap ukrán diplomaták megbeszélést tartottak a magyar külügyminisztériumban, amelyen hangsúlyozták, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnával kapcsolatos valótlan és elferdített tények bemutatása. Követeljük, hogy a tankönyvben szereplő hamis információkat mielőbb korrigálják” – írta Nyikolenko a közösségi médiában.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább