Külföld

Kiáll az Ukrajnát elítélő jelentése mellett az Amnesty International

Az Amnesty International pénteken megvédte azt a jelentését, amelyben azzal vádolja Ukrajnát, hogy az ország az orosz invázió elleni védekezés során veszélyezteti saját civil lakossága életét. Az Amnesty 19 városban és településen történt incidenseket sorolt fel, amelyekben az ukrán erők a jelek szerint veszélybe sodorták a civileket azzal, hogy lakott területeken létesítettek bázisokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühösen támadta a szervezetet a jelentés miatt, áldozathibáztatással vádolva azt. Egyúttal azt mondta:

ha valaki olyan jelentést ír, amelyben az áldozat és az agresszor valamiben megegyezik, ha az áldozattal kapcsolatos egyes adatokat elemeznek, és figyelmen kívül hagyják, hogy az agresszor mit csinált, akkor azt nem lehet elviselni.

A széles körű kritikára reagálva az Amnesty közölte, hogy teljes mértékben kiáll vádjai mellett.

Soha nem hagyjuk figyelmen kívül az emberi jogok megsértését

– mondta az Amnesty szóvivője a MailOnline-nak adott nyilatkozatában. A szervezet főtitkára, Agnès Callamard az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy az Amnesty teljes mértékben kiáll a kutatásai mellett.

A megállapítások kiterjedt vizsgálatok során gyűjtött bizonyítékokon alapulnak, amelyek ugyanolyan szigorú normáknak és kellő gondossággal végzett eljárásoknak voltak alávetve, mint az Amnesty International minden munkája 

– tette hozzá a főtitkár.

Forrás: Mandiner; Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább