Sport

Kevin Phillips: az angol játékosok térdelni fognak Budapesten

A The Telegraph írt egy hosszabb cikket a Magyarország-Anglia mérkőzéssel kapcsolatban.

A lap kérdésére Kevin Philips a Leed United játékosa megerősítette, hogy térdelni fognak Budapesten és arra készülnek, hogy a mérkőzés előtt megbeszélik a majd, hogy hogyan reagáljanak majd a tömött lelátókról érkező rasszista rigmusokra.

Nehezményezik, hogy noha Magyarországot a szurkolók ismételt „diszkriminatív magatartásért” három zárt kapus mérkőzésekre büntette az UEFA, mégis lehetnek szurkolók, mert ez büntetés a FIFA által rendezett mérkőzésekre nem vonatkozik.

A lap megemlékezik a Magyarország-Írország barátságos felkészülési mérkőzésről is, ahol a szurkolók kifütyülték a térdelő ír játékosokat és rasszista transzparenseket helyeztek el a lelátókon a meccs előtt és alatt.

Ezután az MLSZ és a „tenkintélyelvű” magyar miniszterelnök reakciójáról írnak. Szerintük Orbán Viktor provokációnak tartja a térdelést és támogatja azokat, akiknek nem tetszik ez.

Kevin Philips így nyilatkozott a lapnak: „fontos számunkra és a hazánk számára a faji megkülönböztetés elleni küzdelem, ezért továbbra is térdelni fogunk”

A csütörtöki lesz Anglia első idegenbeli mérkőzése szurkolók előtt az elmúlt két évben. Ezelőtt az egyik utolsó a Bulgária elleni EB-selejtező volt, ahol majdnem levonultak a pályáról a lelátókról származó rasszista megnyilvánulások miatt.

A FIFA diszkrimináció ellenes megfigyelő rendszerét működtető szervezet vezetője Piara Powar felszólította az angol játékosokat, hogy hagyják el a pályát, ha az úgynevezett három lépcsős protokollt nem tartják be szigorúan.

A Daily Telegraph értesülése szerint Gererh Southgate és csapata a mérkőzés előtt fogják ezt megvitatni. Powar a FARE hálózat ügyvezetője pedig azt mondta, hogy feltétlenül bátorítani fogja őket, hogy lépjék meg a levonulást, ha szükséges. Szerinte az egész világ támogatná őket.

A FARE ügyvezető elmondta, hogy most sokkal reálisabb kilátás van arra, hogy levonulnak a játékosok, mint Szófiában, mivel a játékosok erre nagyobb hangsúlyt fektetnek és az egyének és csapatok körében új tudatosság figyelhető meg e témában, különösen a Premier League-ben játszók körében. Már nem támaszkodnak a játékvezetőkre ilyen helyzet esetén.

Powar továbbá bohózatnak nevezte, hogy a csütörtöki meccs nem zárt kapuk mögött fog zajlani és korábban felvetette az UEFA-nak, hogy a stadionbezárásokat be kell tartatni a FIFA versenyeken is.

Forrás: The Telegraph,

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább