Gazdaság

Kétmilliárd dollárral több forrást fektet amerikai akkumulátorgyárába a Toyota

A világ elsőszámú autógyártója, a Toyota Motor Corp. további 2,1 milliárd dollárt fektet be (731 milliárd forint) épülőfélben lévő észak-amerikai akkumulátorgyárába, ezzel a teljes beruházás értéke 5,9 milliárd dollárra emelkedik.

A japán autógyártó 2021 végén jelentette be, hogy az észak-karolinai Greensboro mellett (Liberty) építi fel első akkumulátorgyártó üzemét az Egyesült Államokban. 2022 nyarán az eredetileg 1,29 milliárd dolláros beruházási értéket háromszorosára, 3,8 milliárd dollárra emelték és a mostani közlés szerint ezt további 2,1 milliárd dollárral megtoldják.

A termelőüzem hat gyártósorából négyen hibrid járművekhez, kettőn pedig tisztán elektromos járművekhez készülnek majd lítium-ionos akkumulátortok 2025-től. A gyár mintegy 2100 embernek ad majd munkát.

A társaság közlése szerint az infrastrukturális beruházással a zéró-emissziós járművek iránt növekvő vásárlói igényt igyekeznek kielégíteni.

Az Észak-Karolinában gyártott akkumulátorok a japán márka első teljesen saját tulajdonú amerikai gyáregységében, a Kentucky állambeli Georgetownban található komplexumában kerülnek beépítésre. A 9500 dolgozót foglalkoztató, 1300 hektáron elterülő gyárban készülhet a Toyota első amerikai gyártóegységében készült, tisztán elektromos hajtásláncú, három üléssoros sportterepjárója. A szerdai sajtótájékoztatón részleteket az új modellről nem árultak el.

A Toyota azzal számol, hogy az amerikai piacon a következő hét évben összesen 1,5-1,8 millió, hibrid, elektromos, és hidrogén meghajtású járművet értékesít, míg globálisan évente 2 millió zéró emissziós, hidrogén- és elektromos autó eladását tervezik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább