Külföld

Kényszertáplálják a bebörtönzött lengyel ellenzéki képviselőt

A lengyel sajtó közlése szerint a Donald Tusk miniszterelnök politikai tisztogatásai keretében letartóztatott politikus életveszélyes állapotban van.

Akarata ellenére egy orron keresztül bevezetett gyomorszondával, nem pedig infúzióval kényszertáplálják a börtönben 15 napja éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminskit – közölte kedden a közösségi médiában a lengyel ellenzéki képviselő fia.

Arról, hogy Kaminski esetében a bíróság elrendelte a kényszertáplálást, a múlt héten Adrzej Duda elnök számolt be a davosi Világgazdasági Fórumon. A család arról értesült, hogy a kényszertáplálást kedd délelőtt indítják el – írta meg Kaminski felnőtt fia, Kacper az X közösségi felületen.

„Az orvos azt közölte apámmal, hogy a legembertelenebb módszert, az orron keresztül bevezetett szondát alkalmazzák, annak ellenére, hogy apám az infúziós táplálásba egyezett bele” – áll a bejegyzésben.

A kényszertáplálás alkalmazását megerősítette kedden a Politikai Foglyok Védelmi Bizottsága (KOWP) nevű szervezet, amely Kaminski, valamint az ellenzéki Jog és Igazságosság másik bebörtönzött képviselője, Maciej Wasik január 9-én történt letartóztatása után alakult meg.

„A legagresszívabb módszert választották meg, amely az egészségre veszélyes szövődményeket válthat ki” – áll a KOWP X-bejegyzésében.

A lengyel igazságügyi tárca által is megerősített információk szerint hétfő este az 58 éves Mariusz Kaminskit a közép-lengyelországi Radom városa börtönéből a helyi kórház sürgősségi osztályára szállították.

Maria Ejchart igazságügyi miniszterhelyettes kedden a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a kórházban Kaminskit „egy megszokott eljárás keretében” megvizsgálták, de nem volt életveszélyes állapotban.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább