Külföld

Keményen megbüntetnék Orbán Viktort a német liberálisok

A magyar ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságot vezető Renata Alt kőkemény politikát sürget Magyarországgal szemben.

A magyar kormány számára is nagy tétje van a szeptember 26-án esedékes németországi választásoknak. Vannak pártok, amelyek határozott politikát sürgetnek Magyarországgal szemben – írta meg cikkében az Index. A lap szerint ilyen pártnak tekinthető a liberális FDP, melynek egyik politikusa, Renata Alt vezeti a magyar ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságot.

A liberális politikus a magyar kormány egyik ismert kritikusa.

Amikor a világjárványra hivatkozva a magyar kormánytöbbség megszavazta a veszélyhelyzetet, akkor a Spiegelnek Renata Alt arról beszélt, hogy az Európai Bizottság és Heiko Maas német külügyminiszter is tétlenül nézi Magyarországon a kormány hatalmi túlterjeszkedését. A Südwest Presse német hírportálnak adott interjúban pedig úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor Európa közepén diktatúrát épít.

Az Index megkeresésére a politikus azt is elmondta, hogy a gazdasági kapcsolatokat külön kell kezelni a politikától, az állami beavatkozás távol áll a gondolkodásától. Ezért aztán azt is kizártnak tartja, hogy Berlin a német vállalatokon keresztül gyakoroljon nyomást a magyar kormányra.

„Ezzel együtt meggyőződésem, hogy a német vállalatok sem nézhetik végig ölbe tett kézzel a jogállamiság leépülését, egyértelmű jelzést kellene adniuk a magyar kormány irányába. Magyarországon leépítik a jogállamot” – tette hozzá a képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban vannak mechanizmusok a Magyarországon zajló politikai folyamatok megállítására.

Jogállamisági mechanizmus, 7-es cikkely

Renata Alt a magyar nyilvánosság számára sem ismeretlen jogállamisági mechanizmust, illetve a 7-es cikkely szerinti eljárást említette meg.

„A parlamenti képviselőcsoportban eddig is kiemelten foglalkoztunk Orbán Viktor politikájával, mindig kritikusan értékeltük a Magyarországon zajló fejleményeket. Különösen a magyar képviselőkkel, a Berlinbe akkreditált magyar nagykövettel folytatott beszélgetéseken volt a téma napirenden” – mondta Renata Alt, hozzátéve: a német kormánypártok sokáig védték a Fideszt, ezzel nagyban hozzájárultak a magyar jogállamiság leépüléséhez.

„A következő német kormánynak sokkal következetesebben kell kezdeményeznie a jogállamisági mechanizmus elindítását, valamint biztosítania kell, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárást szankciók kövessék. A jövőben minden alkalommal tudatosítani kell, hogy az uniós alapelvek nem képezik vita tárgyát” – szögezte le az FDP politikusa.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább