Kiemelt Külföld

Kazahsztánban rendőröket fejeztek le, érkeznek az orosz csapatok

A helyi sajtó mai jelentése szerint legkevesebb két rendvédelmi alkalmazottat lefejeztek a kazah Almati városában dúló erőszakos tüntetések során. Az egyik lefejezett rendvédelmi dolgozó már nem volt életben, azonban egyelőre tisztázatlan, hogy a másik rendőrt tüntetők élve fejezték-e le.

Legutóbbi értesülések alapján eddig 353 rendőr sebesült meg.

A jelentések szerint a rendfenntartó szervek tagjai közül 13-an vesztették életüket. A rendőrség korábban azt is közölte, hogy az összecsapásokban a hatósági beavatkozás nyomán több tucat tüntető is meghalt.

Miután a kazah elnök külföldi segítséget kért az országban dúló állapotok felszámolására, Moszkva katonai repülőgépeket indított Kazahsztánba, tovább erősítve a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) békefenntartó egységeit.

A KBSZSZ-t hat volt szovjet köztársaság, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország alkotja. A kazahsztáni művelet az első éles bevetése a szervezetnek, amely eddig csak közös hadgyakorlatokat tartott.

A kirgiz külügyminisztérium közlése szerint a helyi hatóságok megkezdték azoknak az állampolgárainak a kimenekítését Kazahsztánból, akik vissza akarnak térni hazájukba.

Egy másik közép-ázsiai állam, Tádzsikisztán is kész segítséget nyújtani Kazahsztánnak az országban kialakult fenyegetés elhárítására a KBSZSZ keretében – közölte csütörtökön az ország külügyminisztériuma. Emomalii Rahmon tádzsik elnök kifejezte országa hajlandóságát arra, hogy teljesítse a Kazahsztánban fennálló fenyegetettség felszámolásával, a szervezetben viselt tagsággal járó kötelezettségeket.

Ezzel egy időben a Türk Államok Szervezete (a korábbi Türk Tanács) egy közleményben tudtul adta, hogy a szervezet kész támogatást nyújtani a kazah kormánynak és az ország népének.

A 2009-ben alakult Türk Tanács a mai török nyelvű államokat egyesítő nemzetközi szervezet, melynek fő célja a tagok közötti átfogó együttműködés fejlesztése. A szervezet Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Törökországból és Üzbegisztánból áll, Magyarország és Türkmenisztán pedig megfigyelőként vesz részt benne.

Egyre keményebb a helyzet Almatiban, ahol azt követően törtek ki zavargások, hogy a kormány visszavonta cseppfolyósított földgáz hatósági árát, ami ennek következtében megduplázódott. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő a napokban fogadta el a kormány lemondását, nem sokkal azután, hogy zavargások törtek ki országban.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább