Külföld

Kártérítést kap a nemi erőszakoló Svédországban

A szíriai erőszaktevő meggyőzte a bíróságot, hogy kiskorú, kegyelmet és 840 000 svéd korona (több mint 28 millió forint) kártérítést kapott.
Az elítélt erőszaktevő kártérítésének híre nagy feltűnést keltett és heves reakciókat váltott ki 2021 késő nyarán.

A férfit 2017-ben Malmőben két nemi erőszak miatt ítélték el, és felnőttként töltötte börtönbüntetését – írja az SVT svéd portál.

Az erőszaktevő mindig azt állította, hogy kiskorú volt, amikor a bűncselekményeket elkövette. Az elítélést követően új bizonyítékokat nyújtott be az életkorára vonatkozóan. Magát a büntetés kérdését illetően fellebbezésnek a fellebbviteli bíróság adott helyt, és csökkentette a börtönbüntetést. Mivel a férfi már letöltött egy hosszabb büntetést, 840 000 svéd korona kártérítést kapott az államtól.

Az SVT Felülvizsgálat (Uppdrag granskning) műsora kiderítette, hogy a a férfi személyazonosságát és korát egyetlen dokumentummal, szíriai útlevelével tudja bizonyítani. Csakhogy, a Bevándorlási Hivatal már az előzetes vizsgálat során figyelmeztette a rendőrséget, hogy az útlevél érvényességi ideje nem felel meg a valóságnak, mivel azt a gyanúsított 12 éves korában állították ki, érvényessége pedig 4 év – ami nem stimmel.

Lehetett több is, mint 18 éves, lehetett kevesebb is.

Az Uppdrag granskning kapcsolatba lépett a szíriai útleveleket kiállító damaszkuszi hatóság egyik munkatársával, aki szerint az útleveleket hamis dokumentumok alapján állították ki. Ayman Abdel Nour újságíró, az All 4 Syria szíriai hírcsatorna főszerkesztője is hasonlóan vélekedik. A főszerkesztő korábban beszámolt a hamis szíriai útlevelekkel kapcsolatos problémákról, kiemelve, hogy az érvényességi idő a leggyakoribb hiba.

Az útlevelet a határrendészet ellenőrizte Kristina Amilon ügyész megbízásából, azonban ez csak egy technikai vizsgálatból állt, amelynek azt vizsgálta, manipulált-e az útlevél, az adatokat nem ellenőrizték. Kristina Amilon arról nem kívánt nyilatkozni, tisztában van-e azzal, hogy az ellenőrzés pusztán technikai jellegű volt.

A tárgyalás során az igazságügyi orvosszakértői szolgálat két különböző értékelést készített a férfi életkoráról, ugyanazon bizonyítékok alapján. Az első vizsgálat azt mutatta, hogy a tettes a bűncselekmény elkövetésekor 18 éves vagy annál idősebb volt, a második szerint lehetett valamivel több, mint 18 éves, és lehetett valamivel kevesebb is, és valószínűbb, hogy 18 év alatti volt a bűncselekmény elkövetésekor. A bíróság mindkét alkalommal egyetértett a törvényszéki hatóságokkal.

Az elítélt erőszaktevő apja szerint rasszizmus áldozatai lettek.

Az elítélt férfi által életkorának igazolására bemutatott egyéb dokumentumokat, például a szíriai iskolai bizonyítványokat és születési anyakönyvi kivonatokat a Bevándorlási Hivatal nem fogadta el. A dokumentumokról ugyanis hiányoznak a fényképek.

Az elítélt erőszaktevő mindkét nemi erőszakot tagadja, bár az egyiket már beismerte a rendőrségi kihallgatáson. Azt mondja, azért tett vallomást, mert azt hitte, hogy 16 évesen elítélik, majd szabadon engedik.

Az apja visszautasította a fia ellen felhozott vádakat, szerinte a hatóságok rosszul bántak a családdal, és rasszizmusnak áldozatai lettek.

Forrás: hirado.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább