Kiemelt Külföld

Kárpótolná az egykori rabszolgák ma élő leszármazottjait az USA

Négymillió afrikai népes családját érintheti a javaslat…

Az USA demokratái kárpótolnák az egykori rabszolgák leszármazottjait

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szabad utat nyitna egy speciális bizottság felállításához. Ebben az új kongresszusi testület feladata lenne javaslatokat kidolgozni az egykori Afrikából Amerikába hurcolt rabszolgák ma élő leszármazottjainak fizetendő kárpótlás rendszerére.

A törvényjavaslatnak azonban még az amerikai kongresszus szenátusában is zöld utat kell kapnia ahhoz, hogy az új törvény jogerőre emelkedhessen, és ehhez a demokrata többségű szenátusban legalább tíz republikánus szenátor támogatására is szükség lenne.

Az Egyesült Államokba 1619 és 1865 ( a rabszolgaság eltörlésének időpontja) között rabszolgaságra kényszerített négymillió afrikai leszármazottai kapnák a kárpótlást.

A Harper’s Magazine évekkel ezelőtti számítása szerint kamattal együtt a jóvátétel összesen 97 trillió dollárra rúgna, ha a rabszolgák által 1615 és 1865 között ledolgozott 222,505,049 munkaórát vesszük alapul.

A Quartz magazin szerzője, Chuck Collins többkulcsos vagyon- és örökösödési adóból, valamint az offshore-ozókra kivetett büntetésekből finanszírozná a saját jóvátételi koncepcióját. Ugyan ő is említi az egy összegben, egyénenként kifizetett kárpótlás lehetőségét, de más opciókat is ajánl: a feketék házvásárlását segítő programokat, a tandíjmentes egyetemi képzést, a fekete fiatalok elutaztatását Afrikába.

De a rabszolgaság és az amerikai feketék történetét elmesélő múzeumok létrehozását és a németországihoz hasonló kollektív múltfeldolgozást is javasolja, valamint a holokausztról megemlékező botlatókövek mintájára olyan emléktáblák elhelyezését, amelyek a feketék szenvedéseire emlékeztetnek. (A Capitolium épületére például az a feliratot helyezné el Collins, hogy „rabszolgamunkával építették”.)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább