Belföld Kiemelt Külföld

Kárpátaljai apácáknál razziázott az ukrán titkosszolgálat

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán a Munkácsi járásban található Szolyva mellett a moszkvai patriarchátushoz tartozó, Cirill és Metód nevét viselő női szerzetesrend székhelyén

– írja a kárpátaljai a Kárpáti Igaz Szó.

A lap szerint az SZBU közölte, hogy egy kémelhárítási műveletet hajtottak végre a munkácsi egyházmegye alárendeltségében működő női kolostorban. Az SZBU sajtószolgálata szerint a hatóságok az ukrán állammal szembeni „felforgató tevékenység” elleni küzdelem részeként tartották a házkutatást.

A hatóságok szerint az akció célja az volt, hogy a Szolyva melletti kolostort ne használhassák fel „oroszbarát propagandára”, és ne rejtegessenek ott ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportokat, illetve fegyvereket.

Az ukrán UNIAN hírügynökség azt is hozzátette, hogy a női szerzetesrend szoros kapcsolatodban állt a hazaárulással gyanúsított Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ellenzéki politikussal és feleségével Okszana Marcsenkóval. A hírügynökség szerint a házaspár rendszeresen támogatta anyagilag az apácákat, és az ott tartott istentiszteletek alkalmával állítólag gyakran emlegették Kirill orosz pátriárkát is.

Nem bíznak az egyházban

Múlt héten az ukrán ortodox egyház egyik legfontosabb szent helyén, a kijevi Pecserszka Lavra-barlangkolostorban és templomkomplexumban, illetve több másik egyházi intézményben is házkutatást tarott az SZBU.

A múlt heti akció után az ukrán titkosszolgálat először azt közölte, hogy gyanús személyeket találtak a kijevi barlangkolostorban, majd később azt, hogy néhány olyan dokumentumot is találtak a szerzeteseknél, amelyekben Ukrajnát mesterséges államként emlegették.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább