Belföld

Karácsonyék több száz embert rúgtak ki a fővárosi cégektől

Sok vezető, kevesebb munkáskéz: a dolgozókon spórolnak Budapest vezetői, miközben megy a Városháza-botrány, zajlik a háttérben a jutalékos ingatlanbiznisz. Ötszáz felett járhat a munkavállalók száma, akiket az elmúlt másfél évben rúgtak ki a fővárosi közműcégektől. Ők a nagy összeolvadás áldozatai, sokuk több évtizedes munkaviszony után került lapátra – olvasható a Metropol cikkében.

Több mint egy éve tartanak a kirúgások azoknál a fővárosi cégeknél, amelyeket érintett a nagy összeolvadás, melynek során a Főtáv, a Budapesti Temetkezési Intézet, az FKF, a Főkert és a Főkétüsz egyetlen nagy városi közműszolgáltatóba, a BKM Nonprofit Zrt.-be olvadt be.

Több a gaz és a szemét, kevesebb a kuka. Látszik is a városon, hogy a melósokon spórol a városvezetés.

Látványosan több a szemét, miközben leszereltek 3000 kukát városszerte.

A gaztengert sok helyen inkább elnevezték „méhlegelőnek”, hogy ne kelljen rendbe tenni. És közben nő a zűrzavar is: a főkertesek egész ősszel arra panaszkodtak, hogy kivezényelték őket a temetőkbe gazolni, miközben az utcákat elborítja a gaz és a lehullott levelek.

A dolgozók 9 százalékát kirúgták a budapesti fürdőktől.

A cégeknél dolgozók megjósolták, hogy jönnek a kirúgások, amikor létrehozták a gigászi mamutcéget, a BKM-et (gúnynevén: Budapesti Karácsony Művek) a régi nagy cégek egybeolvasztásával – írja a Metropol.

A létszámleépítések sorát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezdte. Ez a cég a BKM Nonprofit Kft. létrehozásával párhuzamosan közvetlenül a fővárosi önkormányzat tulajdonába került.
Előtte azonban a koronavírus-járványra hivatkozva 90 embert bocsátottak el, a dolgozók 9 százalékát.

Közel 300 kéményseprő került az utcára.

Bár a fővárosi önkormányzat 2024-ig saját hatáskörben tarthatta volna a budapesti kéményseprést, ők úgy határoztak, hogy május elsejével átadják a szolgáltatást a katasztrófavédelemnek, míg a Főkétüsz a gazdálkodó szervezetek számára, megrendelés alapján, térítés ellenében végez csak kéményseprést.

A cég 283 munkavállalójától vált meg.

„Sok család élete omlott össze”.

„Amikor az átszervezések történtek, felajánlották, hogy a katasztrófavédelem vagy az új holding átvesz bennünket. Majd kiderült, hogy ez csak a papírokon volt így, állásinterjúkra kellett mennünk, ahol többünket elutasították. Sok család élete omlott össze, mert a keresőknek évtizedeken át nemcsak biztos munkahelyük volt, hanem hivatásuk is, és onnan is terveztek nyugdíjba vonulni” – nyilatkozta korábban lapunknak Kabai László mesterképesítésű kéményseprő, aki 30 évig dolgozott a Főkétüsznél.

A Metropol cikkében egy olyan egykori kéményseprőre is hivatkozik, aki 21 év után került utcára, és majd csak december 15-én lesz munkaviszonya újra, tehát hónapokra munkanélkülivé tették Karácsonyék.

“A fővárosi önkormányzat lemondott rólunk. Sokba kerültünk volna” – célzott a férfi arra, hogy a főváros levette róluk a kezét.

Az FKF-nél is tisztogatnak.

Az FKF-nél folyamatosak a kirúgások. Akkor 23, többségében fizikai és szellemi dolgozót küldtek el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től (FKF). Az FKF ugyanakkor 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el. A következő év februárjában alig három hónap alatt több tucat dolgozójától vált meg az FKF.

Az elbocsátásokkal kapcsolatos tervekről a Karácsony Gergely által vezetett főváros nemcsak, hogy tudott, hanem egy belső levél szerint utasították is a cégvezetést, hogy ügyeljenek az elbocsátásoknál arra, hogy az elküldöttek száma éppen ne érje el a csoportos létszámleépítés határát.

Az FKF ekkor egy közleményt adott ki, amiben bár nem számszerűsítették, de elismerték a kirúgásokat.

Forrás: Metropol

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább