Belföld

Karácsony öt percig gyászolt a döntése után

Karácsony Gergely: Öt percig gyászoltam a döntésem után

image 6483441 (11)
A visszalépett miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes beszéd című műsorában elismerte, hogy lagymatag kampányt vitt.

Karácsony Gergely péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában elismerte, hogy elég lagymatag, enervált kampányt vitt. Azért lépett vissza, mert szerinte Márki-Zay Péter jobban akarja a győzelmet. A főpolgármester így is büszke az elért eredményre és arra, hogy 170 ezren szavaztak rá. Viszont elismerte azt is, hogy a küldetés beteljesítésében már nem volt olyan határozott.

Márki-Zay Péter szerint a főpolgármester államférfiúi döntést hozott.

Karácsony szerint mindennek így kellett történnie és a jó az, hogy ez az előválasztás miatt bukott ki. Ha nincs előválasztás, akkor lehet, hogy ez nem történik meg, mert ha tárgyalóasztalnál kellett volna megállapodni, akkor valószínűleg ő lett volna a miniszterelnök-jelölt. Ebben a kampányban nagyon sok fontos dologra hívta fel a figyelmet, de nem biztos, hogy ezeknek a témáknak Magyarországon most van többsége. A végső döntést akkor hozta meg, amikor rájött, hogy Márki-Zay Péter jobban akarja a győzelmet.

Arra a kérdésre, hogy Márki-Zaynak milyen feltételei volt Karácsony azt mondta, a versenyben maradt jelölt elfogadta, hogy tovább kell vinni azt az elképzelést, amely szerint az országot ki kell hozni a háborús hangulatból, békét kell teremteni:

a társadalom tele van egyenlőtlenségekkel és kértem, hogy ezeket a nehézségeket Márki-Zay nézze a konzervatív megközelítésén át.

A két politikus programja között nincs komoly különbség. Márki-Zaynak persze ezzel együtt nagyon sok mindent kell tanulnia, hogy hatékonyan tudjon majd mozogni a nagypolitikában. Saját döntéséről először a támogató pártokat értesítette, ott emberileg megértették a döntését, de teljesen jogosan teszik fel a kérdést, hogy nem tudni, mennyi idő alatt fogják tudni feldolgozni ezt az egyszemélyi döntést, aminek nagyon messzire mutató következményei vannak.

Szerdán, október 6-án este valóban egyeztettek Márki-Zay Péterrel, de nem tudták meggyőzni egymást. Éjszaka Karácsony átgondolta az egészet, és volt egy pont, amikor úgy érezte, hogy maradása nem fog eredményt hozni az ellenzéki pártoknak. Dobrev Klárát igen tehetséges politikusnak tartja, de szerinte Dobrev nem fogja tudni egyesíteni az összes olyan ellenzéki gondolkodású embert, aki változást akar most Magyarországon.

Karácsony cáfolta, hogy kampányfőnöke lemondott, ez nem lemondás volt, hanem egyszerűen véget ért a kampány. Arra viszont nem válaszolt egyértelműen, hogy Gál J. Zoltán is támogatta-e a ma bejelentett döntését.

Arra, hogy a budapesti Fidesz lemondásra szólította fel, azt mondta, hogy arányaiban nagyobb volt a mostani győzelme az ellenzéki előválasztáson, annál, mint amekkora 2019-ben volt.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2021. október 8-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Forrás: Index

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább