Belföld

Karácsony helyettese: szerda reggel mínusz 5.4 milliárd forint volt Budapest számláján

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozatából is kiviláglik: a baloldali városvezetés csődközeli állapotba manőverezte a fővárost, pedig nagyon nem ilyen helyzetben vették át Budapest vezetését.

„Nem vagyok ennyire szorongós típus, de az kétségtelen, hogy nem szokványos a városműködtetési gyakorlat” – válaszolta a Népszavának adott interjúban Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester helyettese arra kérdésre válaszolva, hogy beépült e a napi rutinjába, hogy kávézás előtt gyorsan számlaellenőrzés tart.

Csődközeli állapotba sikerült manővereznie magát a fővárosnak?

Mint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a népszava fentebb idézett (napi rutinos) kérdésére válaszolva fogalmazott: „Folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon az önkormányzat.” Mint hozzátette: „A normális az lenne, ha az éves bevétel meghaladná az éves kiadást és a maradványt felújításokra beruházásokra fordíthatnánk. De ettől messze vagyunk, így marad a napi menedzselés.”

Arra a kérdésre, hogy az interjú napján „mennyivel indították a napot?”, Kiss azt felelte: „szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis ismét folyószámlahitelből finanszírozzuk a fővárost.” 

Mióta ilyen nehéz a helyzete a fővárosnak?

Kiss Ambrus nyilatkozata kapcsán megpróbáltuk felidézni, mióta van ilyen nehéz helyzetben a főváros. Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2023 tavaszán Karácsony Gergely egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt. Ehhez képest Varga Mihály pénzügyminiszter arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a főváros baloldali vezetése 214 milliárd forintot örökölt az előző, fideszes városirányítástól.

Mint a minisztérium ismertette: a főváros 2019-es pénzügyi beszámolója világosan mutatja, hogy Karácsony Gergely városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvánéktól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél 7 milliárd forint volt. A tárcánál arra is felhívták a figyelmet, hogy a hivatalos adatokból egy következtetés vonható le, mégpedig az, hogy a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait.

(Mandiner)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább