Belföld

Karácsony Gergely visszahozta a Demszky-időket

Közelít Karácsony Gergely baloldali elődjének mérlegéhez.

Demszky Gábor ugyanis hasonló mértékű BKV-adósságot hagyott maga után, amit Tarlós Istvánnak és a kormánynak kellett eltakarítania.

„Négy év baloldali városkormányzás után újra eljutott Budapest oda, ahol 2010 előtt volt a főváros”–mondta a Metropolnak Wintermantel Zsolt.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy Karácsony Gergely egy gyurcsányi trükkel éppen most 50 milliárdos adósságba hajszolja a Városházát.

A napokban robbant a hír, hogy Karácsony Gergelyék ugyanazt a módszert alkalmazták, mint amit Gyurcsány a 2006-os választás előtt csinált. „Trükkök százaival” elleplezi az adósságot, így áttolva a választások utánra, hogy emiatt ne bukjon meg azonnal.

A főváros helyett ugyanis úgynevezett faktorálási eljárással bankok fizetnek a BKK-nak, amelynek ez az 50 milliárd hiányzik a közösségi közlekedésre fordítandó pénzéből. Amit a bankok kifizetnek most a Városháza helyett, azt majd jövőre a főpolgármester a budapestieken fogja behajtani, busás kamatokkal terhelve.

A „trükkök százait” volt kitől eltanulni: a BKK igazgatósági elnöke ma ugyanis nem más, mint Gyurcsány Ferenc volt pénzügyminisztere, Draskovics Tibor.

Mint ismert, Karácsony Gergelyék 214 milliárd forintos tartalékkal vették át a fővárost a Tarlós-féle polgári vezetéstől, és annak ellenére kormányozták csődközeli helyzetbe, hogy ez alatt a négy év alatt több mint 200 milliárd forinttal nagyobb adóbevételre tettek szert.

Összességében a keret, amivel gazdálkodhattak, több mint 400 milliárd forinttal volt nagyobb, mint Tarlós István hasonló utolsó négy évében. Figyelemreméltó, hogy Karácsony 50 milliárdos BKK-s adóssága közelít a Demszky Gábor által hátrahagyott BKV-adósság mértékéhez.

Tarlós István annak idején elmondta: a 2010 előtt kötött hitelszerződések miatt a város hitelképessége 2010 októberére lényegében kimerült. Demszky Gáborék 2010 előtt százmilliárdos nagyságrendet meghaladó hitel felvételére kényszerítették a BKV-t, amelynek a visszafizetésére a cégnek semmi esélye nem volt”.

Az államnak korábban be kellett avatkoznia, hogy megmentse Budapestet a Demszky által előidézett csődtől.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább