Belföld

Karácsony Gergely: Budapest köztársaság

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán azt írja, hogy Budapest egy köztársaság, vagyis városállam.

Ezt írta karigeri:

„Tegnap búcsúztunk el a harmadik köztarsaság egyik alapító atyjától, Tamás Gáspár Miklóstól, ma ünnepeljük – már ha maradt még mit ünnepelni – a köztársaság napját.

Tegnapi búcsúbeszédemben is szóba hoztam: a harmadik köztársaság sikereiből és kudarcaiból azt kell megtanulnunk, hogy a politikai egyenlőség intézményes keretei önmagukban immár nem elegendőek a reménytelenség és a kiszolgáltatottság felszámolásához. A ma pusztuló demokrácia visszaépítése csak úgy lesz lehetséges, ha az általa teremtett rendet a benne élők nagy többsége igazságosnak érzi. Ezért kell a politika lényegévé a pillanat uralása helyett az igazság keresését tenni, és ragaszkodni mindenáron az emberi méltóság visszavonhatatlanságának jogához.

A köztársaság nem egyenlő a demokrácia fogalmával, benne foglaltatik, de számomra több annál: a köztársasági eszme kiindulópontja a szabad közösség, és annak kollektív érdeke. A közösség tagjai olyan egyenlő polgárok, akik semmilyen önkényes hatalomnak nincsenek kiszolgáltatva. A köztársaságban nem egyszerűen a törvények uralma valósul meg, hanem olyan törvényeké, amelyek a véleménycsere és vita intézményesített folyamatában keletkeztek. Így aztán működő köztársaságról csak akkor beszélhetünk, ha a közösség tagjai kiveszik a maguk részét a közügyek intézéséből.

Magyarország nevéből és a politika gyakorlatából is kiradírozták a köztársaságot. Magyarország már – és még – nem köztársaság. De Budapest ragaszkodik a saját elveihez és értékeihez, és mi ebben a városban ezen értékek és elvek jegyében rendezzük be az életünket. Budapest köztársaság.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább