Belföld

Karácsony Gergely ablaka alatt tüntettek a taxisok

Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat

– fakadt ki Karácsony Gergely mai Facebook bejegyzésében. A fuvarosok egy molinóra a következő feliratot írták: „Halaggyunk má papa.” Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a taxisoknak két héttel ezelőtt lett elegük Karácsony Gergelyből, akkor a kormány segítségét kérték azért, hogy bérüket az infláció mértékéhez tudják igazítani. A Fővárosi Kormányhivatal közzétett állásfoglalása szerint a kormány most lehetővé tette a taxisok kérését. Korábban a Fővárosi Önkormányzat azért utasította el a taxisok ezirányú kérését, mert szerintük a veszélyhelyzeti rendeletek megtiltják az emelést.

„2013. szeptember 1-től létezik a fővárosban a hatósági rögzített ár, ami megállapítja, mennyi a kilométerdíj, az alapdíj és a várakozási díj. Ezt legutóbb 2018 július 1-jén módosította a fővárosi közgyűlés, tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen kezdeményeztük ennek a tarifának a módosítását, az első pillanatban jelezte az önkormányzat, hogy a veszélyhelyzeti rendelet miatt nem tudják a tarifaemelést jóváhagyni, illetve azt bevezetni”

– elevenítette fel az előzményeket az InfoRádióban Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Ezt követően fordultak a kormányhivatalhoz állásfoglalásért, amely tartalma szerint nincs akadálya a tarifaemelésnek. Az állásfoglalást a taxisok azonnal továbbították a fővárosnak. Hogy milyen áremelést tartanának minimum elfogadhatónak, arról Metál Zoltán azt mondta, 30 százalék, mivel „2018 júliusa óta igen sok minden változott”.

Budapest főpolgármestere közösségi oldalán azt írta: javasolja, hogy folytassák a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjanak meg egy méltányos emelésben, amit a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenek, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetnek a taxisok sok szempontból jogos igényeiről.

(Magyarnemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább