Belföld

Karácsony Gergely a választás megismétlését kéri

Vitézy Dávid reagált a főpolgármester bejelentésére.

– Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem – jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amelyet megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem – közölte a politikus, majd hozzátette: nem az újraszámlálás tényét kifogásolja, hanem azt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása során az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte.

Nem állítom azt, hogy történt bárhol visszaélés. Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amelyek kizárnák a választási visszaélést. Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat – mutatott rá a főpolgármester, aki szerint komoly felelőssége van a választási csalások kizárására szolgáló garanciák védelmében, éppen ezért kérelmezi a választások megismétlését.

Kihívója, Vitézy Dávid reagált a főpolgármester bejelentésére: „amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni. A magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását.”

Vitézy bízik benne, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot lehet tenni a főpolgármester-választás végére. Ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani – tette hozzá.

A főpolgármester az új választással kapcsolatos terveit még pénteken, a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott tüntetésén ismertette: „a fővárosban kialakult helyzetben csak egyféleképpen, új választással, tisztességes, újonnan kiírt szavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba.”

Mint arról már beszámoltunk, pénteken a Nemzeti Választási Iroda Vitézy Dávid indítványának és a Nemzeti Választási Bizottság döntésének megfelelően újraszámolta az érvénytelennek minősített főpolgármesteri szavazatokat. Az NVB a szavazatok újraszámlálását és összegzését követően ismét Karácsony Gergely győzelmét állapította meg. A főpolgármester mindössze 41 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább