Belföld

Karácsony: El a kezekkel a Budapestet tisztességesen szolgáló politikusok becsületétől!

Idén utoljára ült össze a Fővárosi Közgyűlés. Terítéken Budapest pénzügye és persze a Városháza-ügy. Tudósításunk!
A szerdai közgyűlésen terítékre kerül Budapest 2022-es költségvetése; az idei és a jövő évi adóbevételek alakulása, prognózisa.

Bár a baloldali városvezetés nap mint nap azt hangoztatja, hogy a kormány minden lehetséges (pénzügyi) eszközzel ellehetetleníti a fővárost, a számok nem ezt mutatják: idén több pénz folyik be a helyi iparűzési adóból (hipa) a főváros számlájára, mint amivel korábban Karácsony Gergelyék kalkuláltak. A jövő évi hipa-bevételt pedig ismét a koronavírus-járvány előtti szinten lehet.

Ezen kívül szó esik majd a Városháza-ügyről és az amiatt felállított vizsgálóbizottságról is.

Az ülés megkezdése előtt demonstrálók jelentek meg a díszteremben: „Védjük meg a Mocsáros-dűlőt! Nem akarunk lakóparkot a Mocsáros-dűlőn!” transzparenst tartva.

Majd az egyre terebélyesedő Városháza-ügy miatt „Eladó a Városháza” molinókat tartottak fel Guy Fawkes-maszkos tüntetők.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt még a napirend megszavazása előtt jelezte: vegyék le a 2022-es büdzséről szóló javaslatot, mert az egy fél évre szóló politikai pamflet, a dokumentum nem alkalmas arra, hogy szakmai szempontok alapján döntsön Budapest jövő évi költségvetéséről. A baloldali többség ezt nem szavazta meg.

Ezt követően Kovács Péter, a Városháza-ügy vizsgálóbizottságának elnöke szólalt fel. A fideszes kertvárosi polgármester beszámolt az eddig tapasztaltakról. Mint mondta, három hete állt fel a bizottság, az eddigi tapasztalat pedig az, hogy a baloldal minden erővel hátráltatja az igazság kiderítését.

„Kezdődött mindez azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely csupán három hetet adott a munkák elvégzésére; hogy olyan szálakat akar kivizsgáltatni, mint az orosz titkosszolgálatok beavatkozása; hogy a főjegyző korlátozza a bizottsági elnök munkáját; és hogy egyetlen kulcsfigura sem akar eljönni a meghallgatásokra” – utalt Kovács Péter Bajnai Gordon egykori kormányfőre, Gansperger Gyula és Berki Zsolt üzletemberekre.

A vizsgálóbizottság elnöke kijelentette: a baloldali képviselők megpróbálják összemosni a Városháza eladását az előző városvezetés tevékenységével; olyan személyeket akarnak meghallgatni, akiknek semmi köze nincs a Városháza-ügyhöz. „Amíg Önök lapítanak, vannak, akik dolgoznak. A rendőrség például pártatlanul végzi a munkáját. Lapítanak, félnek, menekülnek” – mondta, azt hangsúlyozva, hogy jó lenne arra koncentrálni: kik a kiszivárgott Anonymus-felvételeken elhangzott cápák, miként működik a korábbi miniszterelnök által is szóba hozott korrupciógyanús „jutalékos rendszer”.

“Előbb-utóbb ki fog derülni az igazság. Akár az Önök segítségével, akár anélkül” – jegyezte meg.

A fentiekre Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás reagált. Mint fogalmazott, a baloldal állította össze a napirendet; az ellenzéki politikusok kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállásának meghosszabbítását; majd feltette a kérdést: „hány vizsgálóbizottság alakult valódi ügyekben?”

Horváth Csaba, Zugló szocialista vezetője kifejtette, reménykedett abban, hogy miután a főpolgármester 1 millió forintos nyomravezetői díjat felajánlott a Városháza-ügyben, Kovács Péter és Láng Zsolt előáll egy perdöntő dokumentummal.

A főpolgármester napirend előtt felszólalásában arról értekezett, választási időszak jön, amely feszült időszak lesz. „Nem a mi szándékunk szerint alakult, hogy a Fővárosi Önkormányzat ilyen mértékben az országos politika színterévé vált. A magyar kormány támadást indított a Fővárosi Önkormányzat ellen, mert nem tudják elfogadni, hogy az önkormányzat helyhatóság és nem helytartóság” – mondta, hozzáfűzve: a kabinet a pénzek és a becsületük elvételével harcol ellenük. Jelezte, a most tárgyalandó budapesti büdzsé annak a lenyomata, hogy a kormány miként próbálja ellehetetleníteni a főváros működését.

„Bármilyen nyomás alá helyeznek minket, én tűzbe teszem a kezem minden kollégámért. (…)

“El a kezekkel Budapest adóbevételéről, el a kezekkel a Budapestet tisztességesen szolgáló politikusok becsületéről!” – jelentette ki a baloldali városvezető.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább