Belföld

Karácsony: A kormány most nagyobb bajban van, mint mi, megnyerem a 2024-es választást

„Túlélünk, ha beledöglünk is” – nyilatkozta a főpolgármester.
Karácsony Gergely annak drukkol, hogy a kormány úrrá tudjon lenni a jelenlegi helyzeten, de azt erősen kérdésesnek tartja, hogy Orbán Viktorék miként tudják Magyarországot kivezetni ebből a krízisből, képesek-e rá egyáltalán – erről a Népszavának adott interjújában beszélt a főpolgármester, aki az ellenzék jelenlegi helyzetét így írta le: „Ez kétségtelenül a kiútkeresés időszaka, ami rövidtávon kihagyott lehetőségeket jelenthet, de hosszútávon nyerhetünk vele”.

Saját szerepét világosnak látja a politikus:

„én vagyok az, aki megnyeri a 2024-es főpolgármester-választást és segíti a pártokat, hogy a kerületekben is sikeresek legyenek.”

Karácsony azt látja, hogy Budapest a járvány alatt, és most az energiaválságban is diktálja a tempót és azt olvassa ki a felmérésekből, hogy „Budapest a következő önkormányzati választásokon nagyobb győzelmet arathat, mint 2019-ben.”

Megítélése szerint az ellenzéki utak nem váltak szét, de „eltérőek a fókuszpontok”. És ugyan sokkal kevesebb belső vitáik vannak, mint amire a hivatalba lépéskor készült, de attól még vannak, csak nem viszi ezeket a nyilvánosság elé. Az „új” kormánnyal egyelőre nemigazán tudnak tárgyalni. Homályosnak nevezte a kormányzati viszonyokat, „nincs kijelölt Budapest-tárgyaló a kormányban, így nincs aki összehívja például a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát sem holott az jó fórum volt” – írja a 24.hu.

Az energiaválsággal kapcsolatban elmondta, hogy a villamos akkor nem fog járni, az utcai lámpák akkor sötétülnek el, ha valaki lekapcsolja az áramot:

Nem én leszek az. Lehet, hogy eljön az a pillanat, amikor nem tudjuk kifizetni a számlát, de nem mi állítjuk le járműveket és kapcsoljuk le a lámpákat.”

Karácsony szerint a kormány egyáltalán nem akarja a közösségi közlekedést, mert túl sokba kerül és nem lehet kivenni belőle semmit. Számos olyan beszélgetésen van túl kormánypárti politikusokkal, ahol ez szóba került, „de mindig elhangzott, hogy mindent átvesznek, de a közösségi közlekedést biztos nem”. A főpolgármester szerint a kormány számára is nyilvánvaló, hogy a főváros összes pénzügyi problémája ennek működtetéséből fakad.

A 24.hu megjegyezte: Karácsony emlékeztetett, hogy a következő évben 55 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetniük a központi költségvetésbe.

Szerinte ezzel együtt a kormány most nagyobb bajban van, mint mi.”

„Túlélünk, ha beledöglünk is. Ha nem sikerül megfékezni az energiaárakat, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Nem ölbe tett kézzel nézzük a folyamatot, de nincs ma Európában olyan városvezető, aki biztosan meg tudná mondani, hogy mit hoz a holnap. Budapest polgárait felnőttként kezelve nem tudok más ígérni, mint azt: nagyon nehéz időszak jön” – fogalmazott az interjú végén Karácsony.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább