Külföld

Kaczynski: Berlin központosított európai államot akar létrehozni

Az új német kormánykoalíció az európai föderáció jelszavával lényegében központosított európai államot akar létrehozni – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes.

Kaczynski a terjedelmes interjúban – amelynek az a címe: A függetlenségünk nem eladó –, pozitív fejleményként értékelte, hogy a lengyelek jelenleg „realisztikusabban” érzékelik az európai valóságot, mint korábban.

„Manapság már sok embernek szertefoszlott az a borzasztóan naiv illúziója, hogy az Európai Unió jótékonysági szervezet” – fogalmazott a politikus.

Kaczynski úgy látja, hogy az Európai Unióban a „német dominancia hivatalos elismerését akarják”. Az új német kormány programjára utalva kijelentette:

bizonyos értelemben hála illeti Berlint azért, hogy „egyértelművé tette a helyzetet, amikor az új európai föderáció építését hirdette meg, természetesen a saját irányítása alatt”.

Kaczynski egyúttal álcának nevezte a „föderáció” kifejezést, úgy ítélve meg, hogy Berlin igazából egy központosított (európai) államban gondolkodik. Bár a német diplomácia utólag megpróbálja elhomályosítani az eredeti megfogalmazást, Berlin tevékenysége arról tanúskodik, hogy e szavakat komolyan kell venni – húzta alá.

Az interjú egy másik részében Kaczynski megalapozottnak nevezte, ha Berlin mai politikája kapcsán egyesek német „negyedik birodalmat” emlegetnek.

„A németek nyíltan hirdetik, hogy ők azok, akiké a döntő szó” – jelentette ki.

A pártelnök megítélése szerint az európai országok kormányai nemigen ellenkeznek a német tervekkel. „Ha viszont mélyebben vizsgáljuk a dolgokat, akkor erőteljesebb ellenállást észlelhetünk, sok országban erősödőben vannak azok az erők, amelyek szembeszegülnek az ilyen tervekkel” – szögezte le Kaczynski, példaként sorolva Olaszországot, Spanyolországot és Franciaországot.

A varsói kormány előtt álló kihívások közül Kaczynski kiemelte a koronavírus-járványt, az inflációt, a Lengyelországot Fehéroroszország irányából hibrid támadásként érő migrációs nyomást is.

Említette emellett „az orosz tevékenységet Ukrajnában és az egész térségünkben”.

Ebben az összefüggésben nagyon valószínűnek tart „valamilyen hirtelen felfordulást” a közép- és kelet-európai régióban.

Kaczynski elmondta azt is: a Jog és Igazságosság (PiS) pártja erős akarattal rendelkezik ahhoz, hogy győzzön a következő, 2023-ban esedékes parlamenti választásokon.

Nem zárta ki egyúttal az előrehozott választások lehetőségét sem.

„Ilyen helyzetben is megküzdenénk a győzelemért” – mondta Kaczynski.

Forrás: MTI

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább