Külföld

Josep Borrell: Ukrajnába kell átirányítani a harmadik országokba történő lőszerszállítást

Fel kell függeszteni az Európai Unióból (EU) a harmadik országokba történő lőszerszállítást, és Ukrajnába átirányítani azt – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Varsóban.

A Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel megtartott közös sajtókonferencián Borrell bejelentette: Varsóból kijevi látogatásra utazik tovább. Ott az Ukrajna iránti további uniós biztonsági kötelezettségvállalásokról fog tárgyalni – közölte. Ukrajna lőszerellátásának növeléséről beszélve Borrell a “leggyorsabb, legolcsóbb és leghatékonyabb” módnak a harmadik országokba történő lőszerszállítás átmeneti leállítását nevezte.

„Ez nemcsak idő kérdése, ez készleteink nagyságának és minőségének kérdése is” – fogalmazott.

Hozzáfűzte: “természetesen többet és gyorsabban kell tennünk, mert Ukrajnának győznie kell”.

A főképviselő kívánatosnak nevezte, hogy Ukrajna megtámadásának második évfordulóján újabb uniós szankciócsomagot hagyjanak jóvá. Erről viszont még nincs végleges megállapodás a tagállamok között – jegyezte meg.

Sikorski kijelentette: arra szólítja fel az amerikai Kongresszust, hogy hagyja jóvá az Ukrajnának szánt új támogatási csomagot. Felidézte: az Európai Tanács a múlt héten 50 milliárd euró értékű pénzügyi támogatásról döntött.

A lengyel külügyminiszter megköszönte Borrell hozzáállását a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek kérdéséhez. Reményét fejezte ki, hogy e bevételeket, majd magát a befagyasztott vagyont is “az agresszió áldozatának” szánják. A

sajtóértekezlet után közzétett X-bejegyzésben Borrell hangsúlyozta:

„Sikorskival egyetértettek abban, hogy növelni kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, többek között nagy hatótávolságú és légvédelmi rakétákkal.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább