Külföld

Josep Borrell: Az EU-nak be kellene tiltania az Indiában finomított orosz olajat is

Az EU-nak “intézkedéseket kell hoznia” annak érdekében, hogy India ne adhasson tovább orosz olajat a régióba finomított üzemanyag formájában – mondta az EU külügyi vezetője.

Josep Borrell szerint az uniónak tudomása van arról, hogy az indiai finomítók nagy mennyiségű orosz nyersolajat használnak fel az európai piacra szánt üzemanyagok előállítására.

“Ha gázolaj vagy benzin érkezik Európába Indiából, és orosz olajjal állítják elő, az minden bizonnyal a szankciók kijátszása, és a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk” – mondta Borrell a Financial Times-nak.

Borrell hozzátette, hogy megérti India buzgóságát az orosz olaj vásárlása iránt, tekintettel a G7-ek árplafonjára, amely megtiltja Oroszországnak, hogy hordónként 60 dollár feletti áron adja el olaját. Ugyanakkor sürgette Brüsszelt, hogy akadályozza meg az ebből az olajból készült termékek bejutását az EU-ba.

“Az, hogy India orosz olajat vásárol, normális dolog. És ha az olaj árára vonatkozó korlátozásainknak köszönhetően India sokkal olcsóbban tudja megvenni ezt az olajat, nos, minél kevesebb pénzt kap Oroszország, annál jobb. De ha ezt arra használják fel, hogy olyan központ legyen, ahol orosz olajat finomítanak és melléktermékeket adnak el nekünk… akkor cselekednünk kell” – jelentette ki, anélkül, hogy tisztázta volna, mik lehetnek ezek a lépések.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább