Sport

Jön a Szuperliga, szétszakad az európai csúcsfutball

Kirobbant a háború, Orbán Viktor is megszólalt…Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA vasárnapi fenyegetése ellenére 12 klub közös közleményben jelentette be az európai szuperliga indításának tervét. Az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur közös közleményben jelentette be, hogy megegyeztek egy közös liga indításában.

A már most 2021 augusztusában útjára induló új bajnokságba a jelen állás szerint hat angol, három spanyol és olasz klub venne részt a bajnokságban, további három klub csatlakozására számítanak a Juventus elnöke, valamint a Szuperliga alelnöke, Andrea Agnelli és a Real Madridot irányító, az új sorozatot első elnökként vezénylő Florentino Pérez bejelentése szerint. Kiesés és feljutás is lenne: a 15 alapklub mellett öt csapat cserélődne idényről idényre a tervek szerint. (Kelet-európai klubok  nem nagyon jutnak be)

Az ESL közleményében jelzi, hogy a klubok megállapodtak abban, hogy egy új, hétközi versenysorozatban viaskodnak egymással, miközben továbbra is részt vesznek saját nemzeti sorozatukban.

A Szuperliga kapcsán már az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is kifejtette negatív álláspontját, az UEFA-elnök Aleksander Ceferin kijelentette, hogy a klubokat nemcsak a nemzetközi porondról, hanem hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni illetve játékosaiktól megtagadják a nemzeti csapatokban való szereplést, így az Európa-bajnokságról is lemaradhatnak ezek a futballisták. (Ezzel rontva az EB és VB értékét, a sok celeb-klasszis nélkül, ugyanakkor a szurkolókat aligha fogja meghatni, hogy az eurómilliomos (milliárdos) tulajdonosok és játékosok még több pénzt kereshetnek, ha egyszer nem mondhatják el többször, hogy az ő csapatuk nyerte meg az angol vagy spanyol bajnokságot. A szponzorok is kevesebb pénzt fognak berakni a „sztárok” nélküli BL-be, viszont ha minden héten karácsony lesz (pl. Barca-Real) az elveszítheti varázsát.  (ns/origo/mti)

Orbán Viktor is megszólalt az ügyben: Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak. Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább