Kiemelt

Jobboldali, női miniszterelnöke lehet Olaszországnak

A hazánk szempontjából is igen jelentős olaszországi fejlemények mentén egy újabb fontos döntés született. Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt vezetője, Giorgia Meloni lehet Olaszország következő miniszterelnöke, ha a szeptember 25-re kiírt parlamenti választásokat a hárompárti ha a jobbközép–jobboldali koalíció nyeri meg.

Ez annak köszönhető, hogy a szövetség megállapodott abban, hogy az ekkor legtöbb szavazatot kapó párt adhatja majd a Sergio Mattarella olasz elnök elé terjesztendő jelölt nevet.  – Írja az MTI

A megállapodás a jobbközép vezetők szerdai találkozóján született. Meloni, akinek jobboldali pártja jelenleg a közvélemény-kutatások élén áll, hétfőn ultimátumot adott a másik két nemzeti pártnak, mondván, hogy nincs értelme a szövetségnek a miniszterelnök-jelölt személyéről szóló megállapodás nélkül.

A Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Forza Italia (FI) azt javasolta, hogy a választások után a jobbközép törvényhozók szavazására halasszák a döntést. Előbb nyerjünk, aztán meglátjuk, ki emeli magasba a serleget – mondta Antonio Tajani, az FI koordinátora.

A szerdai ülésen azonban Meloni álláspontja érvényesült, miután a Liga vezetője, Matteo Salvini is kiállt amellett az elv mellett, hogy a legtöbb szavazatot kapó párt kapja meg a jogot a miniszterelnök-jelölt kiválasztására is. Giorgia Meloni rendelkezik a megfelelő megbízólevéllel és tekintéllyel ahhoz, hogy egy magas szintű kormány miniszterelnöke legyen, amely nemzetközi szinten is hiteles és szilárdan kötődik Európához, akárcsak Matteo Salvini és a Forza Italia és a koalíció más részeinek sok más szereplője – fűzte végül hozzá Berlusconi.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább