Gazdaság

Jó esély van arra, hogy az infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon

Az Alapjogokért Központ szerint túl vagyunk a legfőképpen a brüsszeli elhibázott szankciós politika okozta általános pénzromlási folyamat csúcsán.

A Központ közölte, hogyha megszüntetnék a szankciókat, az árdrágulás rövid távon akár meg is feleződne, de a februári éves alapú infláció, ha kis mértékben is, csökkent (0,3%-kal) a januárihoz képest.

A hazai infláció várható lefutása 2023-ban

Úgy vélik, a csökkenésben szerepet játszanak a széleskörben elterjedt agresszív kiskereskedelmi árazást visszaszorítani hivatott GVH-s fogyasztóvédelmi vizsgálatok, amelyeket hamarosan kiegészít egy interneten keresztül is követhető árfigyelő adatbázis, valamint a jól kalibrált árstopok és a rezsivédelmi politika is. Ez utóbbi eredménye, hogy a háztartási gázfogyasztás 80, a villamos áramfogyasztás 65 százaléka a rezsicsökkentett kategóriába tartozik.

A Központ arra figyelmeztet, hogy a nemzetközi térben újabb, nemvárt kockázatként jelenik meg az amerikai és európai bankpiaci fejlemények kapcsán előállt romló piaci és bizalmi hangulat, amely lassíthatja a kedvező inflációs folyamatokat.

Összességében megjegyzik, hogy jó esély van arra, hogy az év második felében már gyorsabb ütemben csökkenő infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább