Belföld

Jakab új választást akar, hiába győzne a Fidesz háromnegyedes rekord többséggel

Jakab Péter szerint a teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága 30%, ezért előrehozott választ javasol. Bár még ellenzéki felmérések szerint is ennél jobban áll a Fidesz, azt elfelejti megemlíteni, hogy az összefogás pártjai a teljes lakosság körében kb 15% körülire tehető, így ha jelenleg történne egy előrehozott választás, az rekord mértékű győzelmet jelentene a kormánypártok számára.

Mint korábban írtunk róla, a 2022-es választás egyéves évfordulója alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a tavaly választáson induló pártok és pártszövetségek milyen eredményeket érnének el egy év elteltével. A legtöbb akkor induló párt ma is aktív részese a politikai életnek, csak a baloldali ellenzék soraiban történt sok átigazolás, főleg Gyurcsány pártjához. Az egyértelműség érdekében a tavaly összefogó baloldali pártokra a „2022-es választáson közös listát állító ellenzéki pártok” megnevezéssel kérdeztek rá.

A múlt héten készült felmérés értelmében a tavalyi választás „most vasárnapi” megismétlése jelentős átrendeződést eredményezne a parlamentben is.

A mandátumokra váltott támogatottság alapján a Fidesz-KDNP korábbi 135 mandátumos többségét 148 mandátumra növelné a fennálló erőviszonyok mellett, amely a mandátumok közel háromnegyedével (74,4 százalék) újabb rekordot jelentene. A baloldal mandátumszáma a tavaly áprilisban szerzett 57-ről 30-ra csökkenne (a mandátumok 15 százaléka), mert a főváros azon választókerületeit is elveszítené, ahol 2022 áprilisában még győzni tudott. A 106-ból mindössze 2 fővárosi körzetben maradna többsége a baloldalnak, a maradék 16-ban pedig már a Fidesz győzedelmeskedne, ahogy a Budapesten kívüli maradék 88 választókerületben is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább