Belföld

Jakab: „okos ember is mondhat hülyeségeket, de a még okosabb képes elnézést kérni”

Így reagált a Jobbik elnöke Márki-Zay Péter bocsánatkérésére. A Jobbik elnöke Hódmezővásárhelyen világossá tette az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje számára, hogy nem ő, hanem a választók mondtak nemet a hetedik frakcióra.

 

Nagy port kavart Márki-Zay Péter újévi köszöntő beszédének az a mondata, miszerint a koronavírus által is megtizedelt idős korú lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre 2018-ban. Jakab Péter szerint vállalhatatlan, amit Márki-Zay a Fidesz-szavazó idősek “megtizedeléséről” mondott. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: ha bárki boldogabb lesz ettől, bocsánatot kér, Jakab Pétertől is bocsánatot kér, de szerinte az ellenzéknek azzal kellene foglalkoznia, hogy az egyetlen cél Orbán Viktor leváltása.

 

Jakab Péter örül annak, hogy bocsánatot kért Márki-Zay Péter. „Okos ember is mondhat hülyeségeket, de a még okosabb képes felismerni, ha rosszat mond és képes ezért elnézést kérni” – fogalmazott az ATV Start című műsorában a Jobbik elnöke.

 

Jakab szerint nem csak az önkritika képességével rendelkezik a miniszterelnök-jelölt, hanem a kompromisszumképesség útján is jól halad, hiszen az áfacsökkentés hatékonyságában korábban kételkedett, de az egységes ellenzék meggyőzte arról, hogy ez nélkülözhetetlen, így ez is a közös program egyik része lesz. Úgy véli, mikor Márki-Zay képes önkritikát gyakorolni, jó úton járnak ahhoz, hogy az egységes ellenzék egy olyan vezetőt kapjon, aki méltó arra, hogy legyőzze Orbán Viktort.

 

Kedden nyilvánosságra került, hogy kik lesznek Márki-Zay Péter stábjának tagjai, vagyis azok, akik egy-egy témában szakpolitikusként szólalnak meg. A Jobbik képviselője, Steinmetz Ádám a sportért fog felelni. A Jobbik elnöke szerint mindenhol ott vannak megfelelő szakpolitikussal. Hozzátette, hogy kommunikátorokat jelölt meg egy-egy szakterülethez Márki-Zay Péter, de ez még nem árnyékkormány, pláne nem kormány.

 

Hetedik frakció

 

Márki-Zay Péter megerősítette, hogy lemond a hetedik frakció tervéről. A miniszterelnök-jelölt szerint már jelezték neki “emelt hangon” és hivatalosan is, hogy nem akarnak hetedik frakciót.

 

Jakab nem tudja, kire gondolt Márki-Zay, mikor emelt hangról beszélt, és azt sem, kinél mi számít emelt hangnemnek. Előfordul, hogy „érzelemgazdagabban” kommunikál, de nem tudja, hogy átlépte-e ezt a határt. Hódmezővásárhelyen azonban világossá tette Márki-Zay számára, hogy nem ő, hanem a választók mondtak nemet a hetedik frakcióra, hiszen az előválasztásnak volt egy lefektetett szabályrendszere.

 

Közös lista

 

A pártelnök az Alfahírnek adott interjújában arról beszélt, hogy a közös lista koncepcióját még ki kell dolgozni, hogy az egyes pártok milyen fajsúllyal fognak megjelenni.

 

Arról beszélt, Márki-Zay Péternek volt egy olyan kérése, hogy ne a listával kezdjék a problémás területek feloldását, hanem a programmal. Ezt maximálisan támogatta.

 

Rendkívül gazdag adatsort vizsgálnak akkor, amikor megpróbálják meghatározni, hogy a választói akarat alapján az egyes pártoknak milyen fajsúllyal kell jelen lenniük a listán – mondta. Hozzátette, hogy mivel győzelemre készülnek a nagyjából 45 listás helyet hozhat egy kormányváltás. A 2018-as választás, az EP-választás, az előválasztás eredményét is figyelik, valamint a közvélemény-kutatások adatait is figyelembe véve próbálják meghatározni, hogy milyen mértékben lehetnek jelen a pártok a közös listán.

 

Figyelmeztetés az ellenzéknek?

 

A Medián felméréséből kiderül, hogy az ellenzék eltűnése az előválasztás óta igen sokat ártott nekik, ugyanis már az ellenzéki szavazók csaknem harmada (32%) szerint a Fidesz nyer a ’22-es választáson, míg a Fidesz szavazók körében csak 2% válaszolta azt, hogy az ellenzék nyer. Összesítve, a válaszadók 63 százaléka számít a Fidesz győzelmére, míg az ellenzékére csak 23%. Ha most lenne az országgyűlési választás, akkor a szavazókorú népesség 39 százaléka szavazna a Fideszre, 34 százalék az ellenzéki közös listára, 7-7 százalék pedig a Mi Hazánkra és a MKKP-ra. Vagyis a Fidesz jelenleg 5 százalékkal vezet.

 

„Még a végleges program nincs kész, a lista nem állt össze, amikor éppen megjelentünk a népszavazás-kezdeményezéssel. Ha már most fej-fej mellett állunk, akkor egy felfokozott érzelmi állapotban, mikor közelednek a választások, akkor be fogjuk tudni húzni azt a bizonytalan tömeget, amelyik el tudja dönteni a választást, hiszen a bizonytalanokat kell meggyőzni” – reagált a kutatásra Jakab, hozzátette, úgy látja, hogy az ellenzéki és a fideszes szavazók rendben vannak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább