Belföld

Jakab István: gusztustalan, hogy Bige László a gazdákon nyerészkedik, Márki-Zaynak meg szórja a milliókat

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a multimilliárdos műtrágyakirály a magyar gazdák kárán szerzett pénzből finanszírozza a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányát. Jakab István hangsúlyozta: „a magyar gazdákat semmibe vevő mentalitás” határozza meg Bige és Márki-Zay összefonódását.

„A Márki-Zay Péter kampányát finanszírozó Bige László a magyar gazdák kárán gazdagodott meg” – idézi a Radio7.hu Jakab István szavait. Az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke hódmezővásárhelyi látogatása során úgy fogalmazott, Bige László „jókor volt jó helyen”, amikor megszerezte a gyárát, amelyik mára a Magyarországon forgalomba hozott nitrogénműtrágya mintegy 50 százalékát állítja elő. Mint kifejtette, jogos elvárás lenne, hogy „a nehéz helyzetben legyen partnere a magyar gazdáknak”, ezzel szemben a baloldali multimilliárdos „hét éven keresztül kartellezett a barátaival, versenypiaci torzulást okozva, és közel 40 milliárdot kiemelve a magyar gazdák zsebéből”. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal 14,1 milliárd forint bírságot szabott ki rá. Bige László ezt követően drasztikusan megemelte a műtrágya tonnánkénti árát, és sarokba is szorította a magyar gazdákat. Jakab rámutatott, Bige az extraprofitjából jelentős anyagi támogatást nyújt Márki-Zay Péternek – korábban egyébként ezzel kapcsolatban a „műtrágyakirály” azt mondta, annyi pénzt ad a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, amennyit az kér.

Jakab István a Rádió 7 Közös Nevező című műsorának vendégeként elismerte: az energiaárak emelkedése világjelenség, ami értelemszerűen lecsapódik az élelmiszerárakban is. Hozzátette ugyanakkor, nem elfogadható, hogy ebben a válságos helyzetben valaki a gazdákon nyerészkedjen, s extraprofitra törekedjen, mert ha a gazdáknak magasabb áron kell termelniük az input anyagok jelentős drágulása miatt, akkor értelemszerűen az valamennyi magyar embert, fogyasztót rendkívül negatívan érint majd. A MAGOSZ-elnök szerint most az „élni és élni hagyni” elvét kellene követni, a műtrágyapiacon viszont nem ezt teszi a multimilliárdos Bige László, Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt fő támogatója. Mint a műsorban leszögezte, a műtrágyapiacot uraló Bige pontosan tudja, hogy a gazdák kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen műtrágyahiány léphet fel, ha pedig kevesebb műtrágyát használnak a termelők, akkor az megint csak rontja a termésátlagokat, és elemi az élelmiszerárakat. Ezzel együtt is a korábbi 50-60 ezer forintos tonnánkénti árról indokolhatatlan mértékben, 230 ezerre is emelte a műtrágya árát, és megüzente, egy napot ad a magyar gazdáknak a szükséges műtrágyamennyiség lekötésére („kedvezményes” 217 ezres áron), és egy hetet arra, hogy kifizessék, különben mindent kivisz külföldre.

Jakab István emlékeztetett: köztudott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot folytatott Bige László ügyében, „köztudott, hogy kartellezett, köztudottan hét éven keresztül csalták el a gazdáktól a hasznot, csapták be a gazdákat, majd most egy ilyen kritikus gazdasági helyzetben ismételten bezsarolta a gazdákat, ami elfogadhatatlan”! Felháborítónak nevezte, hogy a „vörösbáró” vissza akar élni a magyar termelők kiszolgáltatottságával. Jelezte, a kormány minden eszközével megakadályozza, hogy Bige külföldre vigye a műtrágyát, s középtávon abban gondolkodik az agrárkamarával közösen, hogy „a legkorszerűbb tudományos eredményeket is figyelembe véve” műszakilag olyan megoldást találjon és nyújtson, amivel a magyar termelők eredményesen tudnak gazdálkodni, s nem is zsarolhatóak ilyen módon.

Ami Bige és Márki-Zay szövetségét illeti, Jakab úgy nyilatkozott: „az, hogy Bige a barátaival hol, mikor, miről tárgyal, az az ő dolga, az viszont a lehető leggátlástalanabb és leggusztustalanabb, hogy miközben a magyar gazdákon nyerészkedik, az így szerzett pénzét és vagyonát éppen egy a politikai életben hirtelen felkapaszkodó ember, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének támogatására fordítja”. Ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, Bige mindezt nyilvánvalóan annak a tudatában teszi, hogy partonáltja, Márki-Zay nyilvánvalóan nem a magyar gazdák támogatója, nem őket kívánja segíteni, hiszen régen bevezette volna városában, Hódmezővásárhelyen a hektáronként 6000 forintos föladót, ha a kormányzat nem lép közbe, nem akadályozza ezt meg, és a parlament nem hozza meg a szükséges döntéseit. „Úgy gondolom, teljesen egyértelműen tetten érhető ez a baloldali, ultraliberális gondolkodás, a magyar gazdákat semmibe vevő mentalitás mind Bigénél, mind Márki-Zaynál, ez határozza meg az összefonódásukat” – hívta fel a figyelmet.

A vásárhelyi polgármester és a baloldali oligarcha egyébként nem csinál titkot az „összemelegedésből”. Márki-Zay Budapest egyik legdrágább luxuséttermében étkezett és borozott Bige Lászlóval. Egy üveg vörösbor közel félmillió forint is lehet a méregdrága étteremben, ahol minden bizonnyal a baloldal kampányügyeiről és politikai kérdésekről is egyeztethettek.

A legfrissebb hírek szerint egyébként Bige nemcsak átutalt már ötmillió forintot Márki-Zaynak a kampányra, hanem a baloldali miniszterelnök-jelölt a szabadeuropa.hu-nak azt is elismerte, hogy a milliárdos kifizetett egy 60 milliós kutatást, sőt a baloldal azt kérte a kartellezésért megbírságolt oligarchától, hogy újabb kutatást is finanszírozzon.

A műtrágyapiac nagyobb részét kezében tartó baloldali oligarcha minden bizonnyal finanszírozni fogja ezt a kutatást is, korábban ugyanis azt nyilatkozta, bármire ad pénzt, amit Márki-Zay Péter kér. Bige László ellen októberben emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés vádja miatt. Az ügyészség szerint Bige visszaosztásos rendszerben értékesítette a műtrágyát, melyet saját üzemében leértékelt, majd teljes áron adott tovább. A gyanú szerint Bigének csaknem 800 millió forint ütötte a markát, melyet egy kedvezményezett kereskedő adott át neki. Bige Lászlóra börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább