Belföld

Jakab Ferenc: 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon

A virológus szerint ez nem azt jelenti, hogy az új variáns tömeges megbetegedéseket fog okozni, ha időben lépnek és vizsgálják a vírusok szerkezetét. Arról is szólt, hogy amíg a fejlődő országokat nem zárkóztatják fel az oltások terén, újabb és újabb variánsok fognak érkezni.

 

„Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője elmondta: azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, az úgynevezett omikron variánsról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

 

A virológus hallotta az oltástagadók között terjedő információt, hogy miért oltanak a járvány közepén. Szerinte vannak olyan vírusok, amikor nem szabad ráoltani, ha előtte vagy utána valószínűsíthető a vírusfertőzés, de a koronavírus nem ilyen. A mutáció és a variánsok kialakulása nem az oltások miatt jelenik meg – hangsúlyozta.

 

Sváby András kérdésére, miszerint elvárható-e a gyógyszergyártóktól, hogy pillanatok alatt az omikron elleni hatóanyagot kezdjék el kifejleszteni, a virológus azt válaszolta: biztos abban, hogy dolgoznak rajta, és néhány hét alatt át lehet állni, hiszen a technológia kézben van.

 

Úgy gondolja az oltások mennyiségének is van egy határa, és hosszútávú vizsgálatok fogják megelőzni azt, hogy hány oltást és milyen ütemben kell adni ahhoz, hogy védve legyenek az emberek. „Egy biztos, jelen pillanatban a járvány közepén állunk, egyáltalán nem látszik a vége, azt kell tenni, ami a leAz NNK sajtóhivatalának közlése szerint még nem detektálta az omikron variánst Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központghatékonyabb fegyverünk, ez pedig az oltás” – fogalmazott Jakab Ferenc. Hozzátette: a maszkhordással, távolságtartással és az oltással lehet véget vetni a járványnak.

 

„Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légiközlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni” – magyarázta a szakember.

 

Arra a kérdésre, hogy megkaphat-e egyszerre több vírust egy ember, azt mondta: elvi lehetősége megvan, azonban nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen megtörténjen.

 

Az elképzelhető a virológus szerint, hogy a kezdeti 96 százalékos hatékonyságról leesik egy oltóanyag hatékonysága 50 százalékra bizonyos variánssal szemben, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még mindig több mint a semmi.

 

Több országban is jelen van már az omikron variáns. Az NNK sajtóhivatalának közlése szerint még nem detektálta az omikron variánst Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

 

Jakab Ferenc szerint 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon, kis esélyt lát arra, hogy a mutáció ne jelenjen meg itthon.

Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor” – fejtette ki a virológus. Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy a járványügynek most az a feladata, hogy a variánsokat vizsgálják.

 

Úgy véli, az oltásokkal párhuzamosan kell fejleszteni a gyógyszereket is. Mint mondta: hosszú távon biztos lesz olyan gyógyszer, hogy a vírus replikációs ciklusának ütemét szakítja meg és ezzel állítja meg a vírusfertőzést.

 

(atv.hv)

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább