Belföld Kiemelt

Jakab: A Fidesz és a Mi Hazánk ugyanaz, a Jobbik sosem volt szélsőjobboldali

olvasási idő:3 perc, 52 másodperc

Nincs harmadik út, két út van, Orbán vagy az ellenzék…

Jakab Péter (a nyitóképen egy romák elleni tüntetésen) az azonnali.hunak adott interjút. Beszélt az ellenzéki összefogásról, a Mi Hazánkról és a Fideszről illetve arról, hogy miért “zsidózott” mint zsidó származású. Ebből szemezgettünk, íme:

Ha röviden kéne jellemeznie, mit mondana Márki-Zay Péterre?  Jakab: Az ellenzéki együttműködés úttörője.

Dobrev Klára? Jakab: Nehéz örökség.

Gyurcsány miatt? Jakab: Igen.

Pálinkás József? Jakab: Tudós. A tudósokra inkább a háttérben van szükség, mint a frontvonalban.

Szanyi Tibor? Jakab: Rossz vicc.

Fekete-Győr András? Jakab: Ha én vagyok a reguláris hadsereg, akkor ő a szabadcsapat.

Karácsony Gergely? Jakab: Nap mint nap bizonyít. Azt, hogy képes órási ellenszél ellenében is működtetni egy fővárost. Ez a magyar viszonyok között nem kis teljesítmény.

Mondta, hogy messziről érkezett a Jobbik az összefogásba. Melyiket tartja nagyobb változásnak: a Fidesz liberálisból jobbközép párttá, vagy a Jobbik szélsőjobboldaliból jobbközép párttá válását?

Jakab: A különbség ott van, hogy a mi változásunk őszinte: mi be tudtuk ismerni, hogy valamit rosszul csináltunk, és hiszünk abban, hogy komoly és jó irányú a változásunk, amit nem a hatalom és a pénz mozgat. A Fideszen nem látok valódi változást, mert nekik nincs ideológiájuk, nincs világnézetük: ahonnan a hatalmat, a pénzt remélik, abba az irányba fognak politizálni. Ha éppen Soros adja nekik a pénzt, akkor ők imádni fogják Sorost, és a Liberális Internacionálé tisztségét is elvállalja Orbán Viktor. De ha épp a politikai érdek azt kívánja, hogy Soros legyen a patás ördög, akkor az lesz. Ők közvélemény-kutatások alapján politizálnak, nem hitből.

Sokan vádolják  a Jobbikot is, hogy amiatt kezdett el középre mozogni, mert hatalomtechnikai megfontolások alapján belátták, hogy szélsőjobboldali retorikával nem tudnak megszólítani 10-15 százaléknyi embernél többet.

Jakab: A Jobbik valójában soha nem volt szélsőjobboldali párt, de megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket. Ez hiba volt, amivel Vona Gábor szembenézett, csak nem elég bátran. 2018-ban, amikor elhagyta a hajót, még akkor sem történt komoly szembenézés. Az igazi határátlépés az én szememben az volt, amikor azt mondtuk, hogy amit Kulcsár Gergely elkövetett, azt nekünk nem kell megmagyarázni, nem mentegetőznünk kell miatta. Hanem világossá kell tenni, hogy mit szabad, és mit nem, akkor is, ha egy politikusunk távozása sárdobálással jár. Szerintem mi ezt megtettük.

A Fidesz ma szélsőjobboldali párt?

Jakab: A Fidesz megérkezett a szélsőjobbra, de nem a hitük miatt, hanem mert most ezt kívánja a hatalom meg a pénz. Most eljátsszák azt, hogy ők szélsőjobboldaliak.

Ha valaki hitből szélsőjobboldali, az jobb, mintha csak pózol vele?

Jakab: Az nem lesz parlamenti tényező, kormányzati meg pláne. A szélsőjobbot megszólítja a Fidesz.

És a Mi Hazánk?

Jakab: Az ugyanaz.

Ha már mindenkit meg akar szólítani – kivéve a szélsőjobbosokat –, mit mondana egy homoszexuálisnak, miért szavazzon önre? Főleg úgy, hogy 2010-ben még aberráltaknak nevezte a homoszexuálisokat.

Jakab: Azt, hogy senkit nem fogunk se a vallása, se a szexuális hovatartozása miatt, se bármely más alapon hátrányosan megkülönböztetni. Ami a szexualitást illeti: hadd legyek annyira konzervatív, hogy az továbbra is a hálószoba rejtélye maradjon, és ne az Andrássy úté.

Milyen garanciát tud adni azoknak a zsidó honfitársainak, akik meg akarnak győződni róla, hogy még egy ilyen blamázs, mint ami Bíró Lászlóval volt, nem fog bekövetkezni?

Jakab: Az nem blamázs, ha valaki képes bocsánatot kérni. Az lett volna a blamázs, ha Bíró László elkezd mentegetőzni meg hazudozni. A garancia az, hogy el tudjuk ismerni a hibáinkat, és azoknak vannak következményei.

Volt bármikor is gondja abból a Jobbikon belül, hogy zsidó származású? Érte bármilyen atrocitás emiatt?

Jakab: Nem.

Miért állt be ön is zsidózni a 2010-es évek környékén, amikor például „a kiválasztott néphez” tartozó börtönviselteket illette erős kritikával azért, mert kóser ételeket kell nekik felszolgálni?

Jakab: Lehet, negatívan hatott rám az a közeg, ami most már a Fidesz táborát erősíti. Hívhatjuk Mi Hazánknak is.

Beszéljünk a Jobbik korábbi budapesti elnöke, Bencsik János friss mozgalmáról, a Polgári Válaszról. Nem tart attól, hogy a Polgári Válasz elcsábítja önöktől a polgári, jobboldali szavazókat?

Jakab: Aki most azt gondolja, hogy ezekben az időkben a harmadik út a válasz, az nagyon téved. Két út van: vagy az Orbán-rendszert, vagy az ellenzéket támogatjuk. Aki a kettő között akar lavírozgatni ilyen harmadikutas vagy akármilyen utas válaszokkal, az alapvetően az Orbán-rendszert fogja segíteni. Ennek a terhével annak kell együtt élnie, aki ezt elköveti.

Ha már itt tartunk: van Gyurcsány Ferenccel kormányváltás?

Jakab: Ha a választók egy szegmensének van igénye Gyurcsány Ferencre, akkor nekünk tudomásul kell venni, hogy ő a hat ellenzéki párt egyikének elnöke, akivel nekünk együtt kell dolgozni. Nem kell szeressük egymást – a gyári melóstól se kérdezik meg a sor mellett, hogy szereted-e a kollégádat. Én azt a feladatot kaptam a választóktól, hogy ezt a kormányt le kell váltani, és egy jobb Magyarországot építeni.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább