Külföld

Izrael elpusztítását vizionálja a Hamasz

Az „Utolsó idők háborújáról”, a palesztin területek izraeli „megszállás” alóli „felszabadítása” utáni helyzetről, a megszűnő Izrael Állam romjain kiépülő palesztin állam víziójáról tanácskoztak a Hamasz vezető tisztségviselői és más palesztinok – a Túlvilág Ígérete Intézet szervezésében Gázában.

„A túlvilág ígérete – a felszabadítás utáni Palesztina” címmel szeptember 30-án rendezett egy konferenciát Gáza városában a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamasz. A megbeszélés célja az volt, hogy a párt vezető tisztségviselői, stratégiái, valamint más palesztin frakciók küldöttei összegezzék a (közel)jövőről szóló politikai vízióikat, elképzeléseiket, és ezeket egy közös nyilatkozatban ajánlásokként terjesszék elő a párt vezetése számára – írja bennfentes információi alapján a Middle East Media Research Institute (MEMRI).

Az izraeli katonai hírszerzési információkkal rendszeresen ellátott, washingtoni székhelyű elemzőközpont a honlapján megjelent cikkben azt írja, hogy a palesztin tanácskozás szervezője a Promise of the Hereafter Institute (Túlvilág Ígérete Intézet) volt, amelyet 2014-ben azért alapítottak, hogy az Izrael megszűnése utáni helyzetre kész kormányzati forgatókönyveket dolgozzon ki a palesztin vezetés számára.

A „felszabadítás” átmeneti időszakában a palesztinok legfelsőbb szerve a Palesztin Felszabadítási Tanács nevű szervezet lenne, amelyben minden palesztin frakció helyet foglalna. Ennek élén a kormányzótanács állna, amely testület az átmeneti elnökség vezetésével készítené elő az első – Hamasz szerint – szabad parlamenti, illetve elnökválasztást, és ezek eredményeképpen jönne létre az első szabad palesztin kormányzat.

Palesztina „felszabadítását” követően a palesztin vezetés egy függetlenségi nyilatkozatot szövegezne, amely tartalmazná a palesztin állam alapelveit, és utalást tenne a palesztin nemzeti identitásra,
illetve annak az arab és az iszlám világban, valamint a regionális politikai környezetben való beágyazottságára.

A konferencia zárónyilatkozata szerint a palesztin állam az 1948 előtti határok között gyakorolná szuverén jogait, vagyis az Izrael Állam kikiáltása előtti területi felosztáshoz térne vissza, ami gyakorlatilag a teljes terület feletti kontrollt jelenti – ez azt mutatja, hogy a konferencia résztvevői Izrael teljes megszűnésével számolnak.

A zsidó telepesekkel való bánásmódra a közlemény differenciált módszereket ajánl: a fegyveres ellenállók számára nem adnának kegyelmet, a jogsértőkre a törvény szigorával sújtanának le, az új helyzetet elfogadó zsidók pedig szabadon választhatnának, hogy integrálódnak a palesztin társadalomba, vagy elhagyják a palesztin állam területét.

Izrael megszűnése, illetve Palesztina megalakítása nem békés, tárgyalásos úton, egyezségek által, hanem egy mindent eldöntő háború eredményeképpen következik be – értettek egyet a tanácskozók. A Hamasz tehát – amely alapító okiratában nem ismeri el Izrael Állam létét, illetve az ellenállás céljaként az összes palesztin terület felszabadítását, vagyis az „egy-állami” megoldást nevezi meg – nyilvánvalóan háborúra készül.

A radikális párt politikai bizottságának egyik tagja, Mahmúd al-Zahár a gázai Filastin napilapnak nyilatkozva az “Utolsó idők háborújának” nevezte ezt a közelgő fegyveres összecsapást, amely szerinte egy nap alatt megsemmisítené az izraeli megszállást, ha az egész iszlám világ a palesztin ügy mellé állna, illetve ha Libanon, Szíria és Jordánia közvetlenül katonailag részt venne az invázióban.

Kadir Habib, az Iszlám Dzsihád szervezet képviselője felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a palesztin ellenállás élet-halál harcot folytat az izraeli megszállókkal, egyúttal emlékeztetett, hogy a Korán csupán egyetlen háborút említ részletesen, ez pedig a Gonosz befolyása alatt álló cionista hatalom és az igazhitűek közötti konfliktus, és az iszlám szent irata szerint ez a küzdelem a „cionista entitás” megsemmisülésével fejeződik majd be.

Forrás: Mandiner, Maráczi Tamás

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább