Belföld

Itt a bizonyíték: akár hat magyar baloldali EP-képviselő is benne lehet a brüsszeli korrupciós botrányban

Döbbenetes új információkra bukkant az Origo a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban, ugyanis az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) egyik emberi jogi jelentése alapján joggal feltételezhető, hogy akik megszavazták, érintettek a brüsszeli korrupcióban.

Márpedig köztük van szinte az összes magyar baloldali EP-képviselő, köztük Gyurcsányné, Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is. A Manu Pineda képviselő nevéhez köthető, emberi jogi vonatkozású jelentésben Marokkó és Katar egyaránt pozitívan szerepelnek, ráadásul a jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy vajon miért támogatta ilyen erőteljesen a szocialista és a liberális Renew frakciók tagjainak többsége a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét – írta meg az Origo.

Fotó: Origo

Plenáris végszavazás

A magyar baloldal részéről Ujhelyi István nem tudott ott lenni a szavazáson, de Eva Kailihoz fűződő viszonya miatt nyilván megszavazta volna. A valóságban is megszavazták a többiek: a Gyurcsány pártjához tartozó Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és maga Gyurcsányné is, a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton.

Ami az ügy érdekessége, hogy az SD (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) és a Renew frakcióból ellenszavazat nem volt, ami a decemberi fejlemények tükrében különösen érdekes.

 

Mi lehet a háttérben?

Az egyik kérdés a jelentéssel kapcsolatban, hogy „vajon miért támogatta ilyen erőteljesen az SD és a Renew frakció többsége a jelentést?”

Az SD részéről nem volt sem ellenszavazat, sem tartózkodás; a Renew részéről csupán 12 tartózkodás volt, például a csehek részéről. Ha a 8. pontban a jelentés maga is felsorol rengeteg emberi jogi és jogállamisági problémát, akkor „miért olyan sürgős a vízummentesség? Vajon nincs ellentmondás a 8. és a 29. pont között? Csak Magyarország és Lengyelország esetében kell feltételekhez kötni az együttműködést, az Öböl-menti országoknál nem?”
Fotó: Facebook

Összességében elmondható, hogy a fentiek tükrében jogos a kérdés, hogy vajon érintettek lehetnek-e a magyar baloldali EP-képviselők a brüsszeli korrupciós botrányban, hiszen a Manu Pineda-jelentésben marokkó és Katar is egyaránt nevesítve vannak, és a jelentést megszavazták a dollárbaloldal képviselői.

Nem ez lenne az első eset
Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, nem ez lenne az első eset, hogy kiderüljön: egy baloldali képviselő korrupciós ügybe keveredik. Az adóhatóság tavaly nyár óta vizsgálódik a momentumos politikust, Cseh Katalint is érintő ügyben, miután a nyomozók megállapították, hogy Cseh Katalin céghálózatának tagjai gyanús körülmények között juthattak több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez.

A botrány kirobbanása óta egyébként négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét; Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. a vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább