Kiemelt Külföld

Isztambulban könnygázzal és műanyaglövedékkel oszlatták a Pride vonulást

Hasonlót várunk el a magyar rendőrségtől is…

Százak gyűltek össze szombaton Isztambulban, hogy részt vegyenek egy „meleg büszkeség (Pride) felvonuláson”, szembeszállva a helyi hatóságok tiltásával és a nagy létszámban kivezényelt rendőrökkel. A német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrség könnygázt vetett be a város európai részében felvonuló tiltakozókkal szemben.

Más jelentések arról számoltak be, hogy a rendőrök műanyaglövedékekkel lőtték az összegyűlteket. A szervezők szerint néhány részvevőt őrizetbe is vettek. A menetet egy több csoportból álló szövetség hirdette meg „Az utca a miénk” mottóval, hogy tiltakozzon a török kormánynak a deviáns szexuális irányultságú emberekkel („leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális” – LMBTQI) szemben egyre ellenségesebb fellépése miatt.

A hatóságok már pénteken kordonokkal zárták le a menet útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt, az „erkölcsöt sértő” megmozdulásokról hozott törvényre hivatkozva. „Törökországban 2015 óta tapasztaljuk a kormány LMBTQI+ emberekkel szembeni politikájának megváltozását. Az állam úgyszólván háborút hirdetett velük szemben” – mondta a dpa-nak nyilatkozva Yildiz Tar, a Kaos GL nevű csoport részéről. „A kormányzat célja, hogy a lakosság egészében ellenséges érzelmeket keltsen az LMBTQI+ emberekkel szemben” – mondta, hozzátéve, hogy a közösségüket érő gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik, és a támadók ellen nem indítanak eljárásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök „rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI-közösség” ellen. A hatóságok a hét elején betiltottak egy, az isztambuli „Pride Hét” keretében szervezett pikniket is. Jelentések szerint a rendőrség a helyszínen elkobozott minden, a közösség jelképeként használt szivárvány színű tárgyat.

(MTI nyomán)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább