Külföld

Iszlamisták megtámadták a Mol pakisztáni olajkútját, hatan meghaltak

Eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget az akcióért. A támadók négy rendőrt és két biztonsági őrt öltek meg.

Iszlamista fegyveresek kedden megrohamozták a Mol földgáz- és olajkitermelő üzemét Pakisztán északnyugati részén, és megöltek négy rendőrt és két magánőrt – közölte a rendőrség.

A közel 50 fegyveres által elkövetett támadás a Mol Pakistan Oil and Gas Company által működtetett üzemben történt Hangu körzetben, az afgán határ közelében – közölte Irfan Khan rendőrségi tisztviselő.

A rendőrség szerint a fegyveresek két kutat, az M-8-at és az M-10-et vették célba nehézfegyverekkel, köztük rakéta-meghajtású gránátokkal. „Az M-8 biztonsági őrei visszaverték a terroristák támadását, az áldozatok az M-10-nél történtek” – mondta Khan.

Hozzátette, hogy a fegyveresek megrongáltak egy naperőművet is a gázerőmű területén, mielőtt visszamenekültek a szomszédos Észak-Vazirisztánba, ahonnan érkeztek.

Eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget az akcióért. A vállalat még nem reagált a támadás hírére.

A Mol 1999 óta van jelen Pakisztánban, utoljára 2011-ben támadták meg a helyi infrastruktúráját. Az a támadás is hat áldozatot követelt – emlékeztet a hvg.hu, amely szerint a Mol infrastruktúráját nem érte találat, az üzemben nem esett kár.

Különböző fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok, évek óta az ország északnyugati hegyeiből tevékenykednek, és az állam elleni hadjáratuk során rendszeresen támadásokat indítanak a biztonsági erők és az infrastruktúra ellen – emlékeztet a Reuters.

Az Index nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a támadás célpontja nem a Mol infrastruktúrája volt. A támadást feltehetően tálibok követték el, akik a lap informátora szerint „mindenre lőnek mostanában, amire tudnak.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább