Külföld

Ismét kínai repülőgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

Készültségbe helyezték a tajvani légvédelmet, miután 24 kínai katonai repülőgépet észleltek a szigetnél vasárnap – jelentette be a tajvani védelmi minisztérium hozzátéve, hogy 10 gép a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte.

A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között. A tárca közleményben hozzátette, hogy a 24 repülőgép között nukleáris fegyver hordozására képes H-6 típusú bombázógépet is észlelt, valamint négy kínai hadihajó is megjelent a térségben. A közleményt Peking nem kommentálta.

Kevesebb mint két hét alatt a mostani a második alkalom, hogy a tajvani védelmi minisztérium kínai műveletekről ad hírt a térségből: csütörtökön 37 kínai katonai repülőgépet észleltek a sziget légvédelmi zónáján belül. Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az elmúlt három évben Kína fokozta a katonai nyomást.  Áprilisban Kína nagyszabású hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/YhC

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább