Külföld

Iohannis: Nálunk tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait

„Vannak olyan problémák, amelyek esetében egyetlen megbeszélésnél többre van szükség a megoldáshoz, de hangsúlyozni kell, hogy Romániában tiszteletben tartják minden nemzeti kisebbség jogait” – mondta Klaus Iohannis a Novák Katalinnal szerdán, Bukarestben tartott közös sajtótájékoztatón.

Mi több, Románia egy példaértékű kisebbségügyi megoldással büszkélkedhet: a nemzeti kisebbségeknek van képviselőjük a parlamentben, akkor is, ha a választásokon nem szereznek egy mandátumhoz elegendő szavazatot. „Ezt pozitív diszkriminációnak nevezik” – idézte a román elnököt Főtér.ro.

„Az elnök asszonnyal részletesen beszéltünk róla: közös érdekünk, hogy a magyar kisebbség jogai teljes mértékben érvényesülhessenek, hogy megélhesse kultúráját, használhassa anyanyelvét és így tovább. És apropó, egyetértettünk abban, hogy jó, ha a román nyelvet is használják” – hangsúlyozta Iohannis a sajtótájékoztatón, amit a Novák Katalinnal való találkozót követően tartottak.

A román elnök szerint „az etnikumok közötti feszültségeket a saját érdekeiket követő politikusok próbálják felfújni Romániában és Magyarországon is, ami sajnálatos, de egyeztetéssel, egymás meghallgatásával jelentősen csökkenteni lehet ezeket a feszültségeket”

A portál arra is rámutatott, hogy Iohannis beszólt az Erdélyben folyó, magyarországi finanszírozású fejlesztési programok miatt.

„Fontos, hogy a Romániában csak Románia engedélyével történjenek ezek a projektek, ne diszkrimináljanak nemzetiségi alapon és feleljenek meg a romániai európai és nemzetközi jogrendszernek” – hangzott el a tájékoztatón.

Ennek kapcsán a román vezető elutasította az „egyoldalú megközelítéseket”, minden ügyet kétoldalú párbeszéd útján kell kezelni – húzta alá.

A Novák Katalinnal folytatott megbeszélésen szóba került a magyarországi politikusok romániai látogatásainak kérdése is, amelyekről Iohannis azt mondta: az ilyenkor elhangzottaknak összhangban kell lenniük a stratégiai partnerség és a két ország közötti alapszerződés szellemiségével – számolt be a Főtér.ro.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább