Gazdaság Külföld

Inkább megfagynak, de a németek akkor sem tartanák üzemben az atomerőműveket

Németország ismét kétfrontos háborút vív két legősibb ellensége, a hideg és a németek ellen. Berlin kizárta, hogy a gázmegtakarítás érdekében atomerőműveket tartsanak üzemben, tehát bármekkora is lesz az energiaválság, továbbra sem hajlandók a legészszerűbb megoldást választani.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kizárta, hogy a gázmegtakarítás érdekében meghosszabbítsák az ország három megmaradt atomerőművének élettartamát, mert ezzel legfeljebb a gázfelhasználás 2 százalékát lehetne megtakarítani. Az erőműveket az év végéig le kell állítani az Angela Merkel volt kancellár kormánya által a 2011-es fukusimai atomerőműben bekövetkezett atomerőmű-katasztrófa után bevezetett jogszabály értelmében. Habeck szerint az erőművek üzemben tartásával elérhető megtakarítások nem elegendőek ahhoz, hogy a témában kialakult konszenzusra tekintettel érdemes legyen újraindítani a vitát az atomenergiából való kilépésről – írja az Index.

Ez rossz döntés, tekintve, hogy milyen keveset takarítanánk meg

– mondta a tárcavezető, hozzátéve: nyitott a bajorországi atomerőmű élettartamának meghosszabbítására, ha egy stresszteszt kimutatja, hogy ez szükséges a villamosenergia-hálózat téli stabilitásának és ellátásának biztosításához. Júliusban a németeket figyelmeztették, hogy készüljenek fel a téli földgázhiányra, mivel attól tartanak, hogy Oroszország leállíthatja a szállítást. Klaus Müller, a német energiaszabályozó vezetője szerint a családoknak már most el kell kezdeniük beszélni arról, hogy „minden szobát a szokásos hőmérsékletre kell-e állítani télen, vagy néhány szoba lehet egy kicsit hidegebb”.

Németország energiaimportja nagymértékben függ Oroszországtól: a gáz 55, a szén 50 és a kőolaj 30 százaléka onnan származik. Júniusban az orosz állami tulajdonú Gazprom gázipari vállalat bejelentette, hogy 60 százalékkal csökkenti a Németországba irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat–1 gázvezetéken keresztül, amely a Balti-tenger alatt halad Oroszországból Németországba.

Forrás: Index; Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább